Als er in de zorg onderscheid komt tussen mbo'ers en hbo'ers zal dat de patiënt niks opleveren

Welke extra taken al die hoger geschoolde verpleegkundigen straks moeten doen, is nog niet bekend. Of ze betere zorg gaan verlenen aan de patiënt is onwaarschijnlijk. Opinie
Welke extra taken al die hoger geschoolde verpleegkundigen straks moeten doen, is nog niet bekend. Of ze betere zorg gaan verlenen aan de patiënt is onwaarschijnlijk. | beeld anp / Roos Koole
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Er komt een wet aan die verschil gaat maken tussen verpleegkundigen op mbo- en op hbo-niveau. De patiënt schiet daar weinig mee op.

Toen ik 25 jaar geleden naar een actualiteitenprogramma keek, waarin werd gezegd dat er dreigende tekorten zouden ontstaan in de zorg, meldde ik mij aan bij het plaatselijk verpleeghuis. Het was op 1 maart 1993. Ik begon toen met de opleiding tot ziekenverzorger.

We zijn nu een kwarteeuw verder en weer dreigen er tekorten in de zorg. Te weinig toezicht in de verpleeghuizen, thuiszorgwerkers die in vliegende vaart van hot naar her gaan om alle zorg te kunnen leveren en verpleegkundigen die ziek thuis zitten, omdat ze de werklast niet aankunnen. Het is allemaal weer voorbij gekomen.

Het kabi …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?