Luister naar

Albanië maakt snelle opmars

Nieuws
In de afgelopen jaren heeft Albanië een bewonderingswaardige economische en maatschappelijke ontwikkeling doorgemaakt. Ook is het een gewaardeerd lid van de NAVO. Binnenkort wordt begonnen met de bouw van een luchtmachtbasis.
Johan P. Buwalda
maandag 20 augustus 2018 om 03:00
Albanië is een veilig en toeristisch aantrekkelijk land aan het worden. Op de foto: een straatbeeld van de oude stad van Gjirokastër in het zuiden van Albanië, die de status heeft van werelderfgoed.
Albanië is een veilig en toeristisch aantrekkelijk land aan het worden. Op de foto: een straatbeeld van de oude stad van Gjirokastër in het zuiden van Albanië, die de status heeft van werelderfgoed. ap /

Albanië stond lange tijd bekend als een onveilig land. Het was een doorvoerhaven van bijvoorbeeld wapens en drugs, en van vrouwen voor de prostitutie. De criminaliteit vierde hoogtij na vijftig jaren van onderdrukking en isolatie van de buitenwereld. Voor veel mensen in Nederland heeft dit land nog steeds die naam. Maar er heeft in de afgelopen jaren een bewonderingswaardige verandering plaatsgevonden, die zijn weerslag vindt in de economie en in de maatschappelijke en sociale ontwikkeling. Albanië is een veilig en toeristisch aantrekkelijk land aan het worden.

Ruim twintig jaar geleden waren er naar schatting zo’n vijf miljoen handwapens onder een bevolking van nog geen drie miljoen mensen. Het ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties, UNDP, werd gevraagd deze in te nemen, in ruil voor ontwikkelingsprojecten.

Ook werd toen een begin gemaakt met de opleiding en uitbreiding van het politieapparaat. Albanië werkt hard aan corruptie- en misdaadbestrijding en hervorming van de rechtspraak. Het zijn de laatste belangrijke voorwaarden voor toetreding tot de EU. Landen als Frankrijk, Denemarken en ons eigen land zijn ertegen dat toetredingsonderhandelingen beginnen. Maar de gesprekken met de verschillende EU-commissarissen gaan onverminderd voort.

sterkste wapen

Volgens premier Edi Rama is het sterkste wapen dat de overheid voor de onderhandelingen heeft en gebruikt: de passie voor het eigen land. Albanië gelooft in eigen kracht. Als je bijvoorbeeld bekijkt welke hervormingen sinds vorig jaar zijn bereikt, dan zie je dagelijks de resultaten van een grote schoonmaak van het justitiële apparaat. En al gaat het door tegenwerking van de oppositie niet in het tempo dat de regering voor ogen heeft, het proces gaat gestaag verder en werpt zijn vruchten af.

Voor het onderzoek naar de corruptie in de rechterlijke macht werd het Onafhankelijke Kwalificatie Comité (IQC) opgericht. Rechters en aanklagers worden een voor een opgeroepen en onder andere ondervraagd over de bron van hun bezit, van hun rijkdom. Velen van hen laten verstek gaan, bang om opening van zaken te geven. Ze worden daarom bij voorbaat al ontslagen. Men verwacht dat 50 procent van rechters en aanklagers niet door het controleproces heenkomt vanwege het verbergen van bezittingen, het afgeven van valse verklaringen of vanwege gevallen van belangenconflicten. De rechters van beroep maken hier het grootste deel van uit. Als het zo doorgaat, zal er eind van dit jaar geen Hof van Beroep meer zijn, vreest Shkelqim Ganaj, voorzitter van de Hoge Inspectieraad van Vermogensbestanddelen en Belangenconflicten (HIDAACI)

De reactie van de minister-president hierop is dat de Albanese rechtbanken beter af zijn zonder rechters dan wanneer ze bezet zijn met corrupte en ongeschikte mensen.

stabiliteit

Er is een groeiend vertrouwen in de stabiliteit van Albanië. In maart van dit jaar presenteerden het Instituut voor democratie en bemiddeling (IDM) en het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties de bevindingen van de enquête ‘Vertrouwen in de overheid 2017’. Uit de rapportage blijkt dat veel van de burgers publieke instellingen nog altijd zien als corrupt; maar dat er al weer een verbetering is ten opzichte van het voorgaande jaar. De openbare instellingen die het grootste vertrouwen genieten, zijn: de strijdkrachten (63 procent), openbare onderwijsinstellingen (63 procent), volksgezondheidsinstellingen (53 procent) en staatspolitie (53 procent). Het Openbaar Ministerie (22 procent), de rechtbanken (21 procent) en de politieke partijen (21 procent) lijken de minst vertrouwde instellingen te zijn. In vergelijking met andere nationale instituties genieten religieuze instellingen (76 procent), maatschappelijke organisaties (57 procent) en media (54 procent) het meeste vertrouwen. Wat het vertrouwen van internationale instellingen in Albanië betreft: de Europese Bank voor reconstructie en ontwikkeling (EBRD) gaat onverminderd door met investeren in de Albanese infrastructuur. In de afgelopen jaren zijn hoogwaardige snelwegen tussen de belangrijkste steden aangelegd. En onlangs is 50 miljoen dollar gereserveerd voor het herstel van het provinciale wegennet.

De EBRD geeft prioriteit aan de ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf en aan de financiering van de aanleg van het Albanese deel van de Trans Adriatische Pijplijn voor het transport van aardgas vanaf de Turkse grens naar de uiterste punt van Italië.

NAVO

Albanië is ook een gewaardeerde partner binnen de NAVO. Recent maakte minister-president Edi Rama via de sociale media bekend dat de eerste luchtmachtbasis van de NAVO in de West-Balkan in Albanië wordt gebouwd. De NAVO wil meer dan 50 miljoen euro investeren in de eerste fase van dit project, dat zal dienen als ondersteuningsbasis en opleidingscentrum voor de organisatie. Met de bouw wordt begin volgend jaar begonnen. De vergeten luchtmachtbasis in Kuçova met zijn ondergrondse hangars zal geheel worden gerenoveerd. Het is nu het kerkhof van gevechtsvliegtuigen uit de tijd dat communistisch Albanië een goede relatie had met Rusland en later met China.

vredesmissies

Albanië is lid van de NAVO sinds 2009 en heeft onder meer deelgenomen aan vredesmissies in Afghanistan en Kosovo. Evenals bijvoorbeeld Duitsland, Denemarken en Nederland draagt het land 1,2 procent van het nationaal inkomen bij aan de NAVO.

Vanaf september beginnen de besprekingen met de EU in het kader van de status van het kandidaat-lidmaatschap waartoe in juni 2019 zal worden besloten. Het lidmaatschap zelf zal nog vele jaren op zich laten wachten. Maar het lidmaatschap is voor Albanië geen doel op zich. Het land ontworstelt zich met een bewonderenswaardige inzet en tempo aan de slechte naam die het heeft gehad. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

Waarom we een podcast over scheiden maakten - en waarom die podcast echtscheiding niet normaliseert

De ND-podcast Gebroken Gelofte probeert echtscheiding in christelijk Nederland beter bespreekbaar te maken. En dat is wat anders dan echtscheiding normaliseren.