Luister naar

Als je ervan afhankelijk bent moet je gewoon een plastic rietje kunnen gebruiken

Opinie
Vanaf 2021 gaat het Europese verbod op plastic wegwerpartikelen, waaronder plastic rietjes, in. Goede zaak, zou je zeggen met de plasticsoep in je achterhoofd, maar voor sommige mensen is dit een serieus probleem.
Marinde van der Breggen Marinde van der Breggen
maandag 17 februari 2020 om 07:55 aangepast 09:23
Afbeelding
beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Een deel van de chronisch zieke en gehandicapte mensen kunnen namelijk niet zonder plastic rietjes. Voor hen is het een hulpmiddel waardoor ze zelfstandig kunnen drinken. Zonder plastic rietjes zouden ze daarvoor afhankelijk zijn van de hulp van anderen.‘Denk bijvoorbeeld aan mensen die door hun ziekte veel plat moeten liggen en met hulp van een rietje zelfstandig en veilig kunnen drinken. Of aan mensen die vanwege een spierziekte, dwarslaesie of bindweefselaandoening geen glas kunnen optillen, mensen die last hebben van spasmes of mensen die geboren zijn zonder – of met vergroeide – handen’, schrijft Eline Pollaert in het magazine  OneWorld . In maart 2019 naam het Europees Parlement een nieuwe wet aan die vanaf 2021 het gebruik van wegwerpplastic verbiedt, strengere regels stelt aan het recyclen van plastic flessen en waarbij de kosten meer terechtkomen bij de vervuiler. Dat zou als het goed is 22 miljard euro aan milieuwinst moeten opleveren. Onder wegwerpplastics vallen bordjes en bestek, wattenstaafjes, roerstaafjes, ballonstokjes en dus ook rietjes.

De laatste jaren zijn duurzame alternatieven van karton, bamboe, metaal, glas, siliconen en bioplastics niet aan te slepen. Toch betekent dit niet dat het plastic rietje zonder meer in de ban kan worden gedaan. Moeilijk schoon te maken, niet vrij van allergenen, niet bestand tegen hete vloeistoffen, aan alle alternatieven zitten haken en ogen voor mensen die van rietjes afhankelijk zijn om zelfstandig te kunnen drinken. Sommigen zijn afbreekbaar wat verstikkingsgevaar oplevert en rietjes van harde materialen of glas kunnen gevaarlijk zijn als de gebruiker bijvoorbeeld een spasme krijgt. Pollaert pleit ervoor het verbod uit te stellen tot er een goed alternatief is.

Maar hoe moet het dan met de plasticsoep? Het aandeel van wegwerprietjes is slechts 0,03 procent, stelt ze. Ter vergelijking: bijna de helft van de plasticsoep bestaat uit visnetten, blijkt uit onderzoek van The Ocean Cleanup, het bedrijf van de Nederlandse Boyan Slat, dat probeert de plasticsoep op te ruimen. Het is goed om het gebruik van (wegwerp)plastic terug te dringen, maar zolang er mensen afhankelijk zijn van plastic rietjes is het goed om hen buiten het verbod te laten. Er kan in verhouding veel meer milieuwinst behaald worden door te focussen op grotere vervuilers. In de tussentijd kunnen ‘gewone’ gebruikers natuurlijk wel overstappen op duurzame alternatieven.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

Waarom we een podcast over scheiden maakten - en waarom die podcast echtscheiding niet normaliseert

De ND-podcast Gebroken Gelofte probeert echtscheiding in christelijk Nederland beter bespreekbaar te maken. En dat is wat anders dan echtscheiding normaliseren.