Luister naar

Hollande vecht en offert de EU

Nieuws
Crisisberaad in Frankrijk, een televisietoespraak van president Hollande, chaos in de oppositie de overwinning van Marine Le Pen en het Front National davert door in de Franse politiek en de EU gaat daar ingrijpende gevolgen van ondervinden.
Jan van Benthembuitenlandcommentator
woensdag 28 mei 2014 om 09:27
Hollande vecht en offert de EU
Hollande vecht en offert de EU

Half negen maandagmorgen. Stipt. Crisisberaad. Wéés er. De Franse president Francois Hollande wilde iedereen aan boord om een antwoord te zoeken op de overwinning van Marine Le Pen. Een zekere paniek had zich van de politieke leiding meester gemaakt, meldden diverse media, toen duidelijk werd dat Le Pen en het Front National bij de Europese verkiezingen ruim een kwart van alle stemmen hadden binnengehaald. Dit is zeer ernstig voor Frankrijk en voor Europa. Het is een politieke aardbeving, reageerde premier Manuel Valls.

Buiten Parijs zijn er heel wat relativerende geluiden te horen. Goed, de anti-Europese partijen hebben wel stemmen gewonnen, maar de grote massa heeft gewoon weer op de middenpartijen gestemd, constateerde bijvoorbeeld NOS-correspondent Chris Ostendorf. Bovendien staat het Front National in het Europees Parlement nog steeds vrij eenzaam tegenover de grote christendemocratische en sociaaldemocratische machtsblokken. Er is nog steeds een erg solide en effectieve pro-Europese meerderheid, zei vertrekkend voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso dan ook zelfverzekerd.

monumentale domheid

Een dergelijke reactie is een daad van een monumentale domheid en arrogantie, is het snoeiharde oordeel van BBC-correspondent Hugh Schofield. Een terecht oordeel. Want het gaat niet om hoe effectief het Front National is in het Europees Parlement, het gaat erom hoe Marine Le Pen de Franse regering kan breken.

Ze is geen racistische leider van een obscuur clubje waar wat gefrustreerde kiezers op hebben gestemd. Ze is een scherpzinnige politica die de meeste stemmen heeft weten te vergaren en de regeringspartij naar het derde plan heeft verwezen.

De tweede partij van Frankrijk, de UMP van voormalig president Sarkozy, kan haar evenmin van repliek dienen. Partijvoorzitter Jean-Francois Copé moest gisteren aftreden na politie-invallen in de partijkantoren in verband met financiële onregelmatigheden. Het UMP moet op dit moment vooral zien te overleven.

vergelijking

Hetzelfde geldt voor president Hollande. Hij moet wel reageren op de politieke aardverschuiving in Frankrijk. Dat betekent dat de historische overwinning van het Front National tot ver buiten onze grenzen gevoeld zal worden, voorspelt commentator Sylvain Attal van de zender France 24.

Hollande kiest voor de aanval op de EU. Europa staat op een te grote afstand en is onbegrijpelijk geworden, zelfs voor regeringen, zo heeft Hollande de Franse televisiekijkers voorgehouden. Het hele beleid van de EU om de eurocrisis te bedwingen, heeft volgens hem te veel van de mensen gevergd: Tegen welke prijs was dat? Een bezuinigingsbeleid dat ten slotte de mensen heeft ontmoedigd.

De EU moet van Hollande het roer omgooien. Prioriteit moet niet langer de euro zijn, maar groei, banen en investeringen. Dat lukt niet als de drie procentnorm voor het begrotingstekort wordt vastgehouden, maar die norm is voor Hollande in vergelijking met de politieke bedreiging door het Front National van ondergeschikt belang. De EU zelf ook, in de huidige vorm. Die moet terug naar een heldere eenvoud, stelt Hollande nu.

lafheid

Met deze noodsprong redt Hollande het niet. Marine Le Pen heeft bloed geroken en is openlijk op jacht naar het presidentschap. Haar sterke troef blijkt de kritiek op Brussel en de band van de regering met de EU. Het Duitse leiderschap in Europa wijt ze aan de lafheid en de incompetentie van onze leiders. Alle Europese topontmoetingen van Hollande, alle economische, financiële en politieke besluiten zal Le Pen door die bril aan haar aanhang laten zien. Haar houdgreep op Parijs is zo sterk, dat ze de regering kan dwingen tot een koerswijziging.

Voor Europa betekent het dat doorgaan op de oude voet is uitgesloten. Hollande heeft daarvoor een te groot geloofwaardigheidsprobleem en zoekt zijn ontsnapping via Brussel. Frankrijk, een van de hartlanden van de EU, zal daarom vooroplopen in het beperken van de zeggenschap van Brussel.

Voor Le Pen zal het nooit genoeg zijn. Wat haar betreft, verdwijnt de EU helemaal of verdwijnt anders Frankrijk uit de EU. Ze is dichter bij haar doel dan velen zich realiseren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.

Behandeling in de gesloten jeugdzorg heeft geen enkele kans van slagen zolang het aan echte nabijheid van hulpverleners ontbreekt.

Staatssecretaris Van Ooijen en Kamerleden, zet jullie boosheid over gesloten jeugdzorg om in actie

Hoe kan het dat staatssecretaris Van Ooijen (VWS) zegt dat de gesloten jeugdzorg misschien maar wat langer open moet blijven? Maak liever meer vaart om goede alternatieven te vinden, betoogt Margot Ende-van den Broek.

De Duitse bondskanselier Scholz staat onder druk: welke wapens gaat hij Oekraïne leveren?

Bondskanselier Scholtz kan een andere keus maken en zo een moreel belangrijke daad verrichten

Komende paasdagen vinden in Duitse steden vredesdemonstraties plaats. De leuze is: ‘Nooit weer oorlog is nú’. Want nú wordt besloten welke wapens Duitsland aan Oekraïne levert. Hans Ester legt uit hoe gevoelig dat ligt.