Luister naar

Kerk is allang actief op Hyves, LinkedIn, Twitter

Nieuws
CDA-politicus en lid van de Raad van State Wim Deetman roept kerken op ook gebruik te maken van de nieuwe vormen van communicatie (Nederlands Dagblad 7 januari). Dat gebeurt echter al volop. ,,Van de vijftig meest actieve katholieken op Twitter is 24 procent priester.''
Lydia Vroegindeweij Eric van den Berg
zaterdag 9 januari 2010 om 06:00

Volgens de CDA-politicus Wim Deetman maken kerken en religies te weinig gebruik van het internet en sociale media als Hyves, Youtube en Twitter. Deetman deed zijn uitspraak op de predikantencontio van de Gereformeerde Bond in Doorn.

Deetman heeft ten dele gelijk. Kerken moeten actief zijn op het web. Geloofscommunicatie is een wezenlijk onderdeel van de christelijke openbaringsleer. Omdat de communicatietechnologie van vandaag vooral digitaal en webbased is, moet het getuigen en uitdragen van het geloofsgoed voor een belangrijk deel via het web gebeuren. Net zoals de geloofsoverdracht na de komst van de boekdrukkunst vanuit een orale traditie naar een boektraditie toegroeide.

Vermanend

Dat woordje 'ook' in de uitspraak van Deetman zit ons dwars. Plus de haast vermanende woorden van Deetman: ,,Daar dient u rekening mee te houden.'' Alsof er geen initiatieven zijn van kerken die actief zijn op het web. Alsof Twitter en Hyves onbekende fenomenen zijn in de kerk en voor de gelovigen. Zij staan niet buiten deze cultuur, maar maken er deel van uit.

Zowel in de protestantse kerken als in de katholieke kerken zijn goede voorbeelden te zien waar kerk en internet samengaan. Inmiddels zijn de rooms-katholieke priester Roderick Vonhögen en de protestantse pastor Boele Ytsma bekende voorlopers onder de kerkelijke clerici die dagelijks twitteren, hyven en op Facebook aanwezig zijn. Zij zijn allang niet meer de enigen. Uit een recente analyse van Isidorusweb blijkt dat van de vijftig meest actieve katholieken op Twitter 24 procent priester of diaken is.

Geloofscommunity

Verder zijn op Twitter vele theologen, diakenen, predikanten, kerkelijk werkers, kerkmusici, communicatiespecialisten en leken-gelovigen actief. Ze twitteren over wat hen bezighoudt in het geloof. Ze getuigen daarvan en hebben het er samen over. Ze informeren en inspireren niet- of andersgelovigen en vormen een bovenplaatselijke geloofscommunity. Er worden online boekbesprekingen, cursussen en activiteiten georganiseerd. Vanuit de digitale wereld komen ontmoetingen tot stand, anders dan koningin Beatrix recent vermoedde. Het is een goed voorbeeld van internetspiritualiteit en een praktisch voorbeeld van de oecumenische gedachte.

Een ander voorbeeld is de LinkedIn Church die vorig jaar voor het eerst werd gehouden. Via de zakelijke georiënteerde sociale website LinkedIn plaatste marinedominee Fred Omvlee een oproep om samen een inspirerende middag te houden. Resultaat: een bijeenkomst met mensen van allerlei gezindten met geloofsbijdragen en gebeden. Die ene bijeenkomst groeit op dit moment uit naar een reguliere Social Sunday, meerdere malen per jaar.

Talenten

Lokalere initiatieven zijn er ook: kerken informeren via sms, e-mailbrieven en andere digitale communicatie mensen over een dienst of een mis. Via internet zijn eucharistievieringen en protestantse diensten live te volgen, of als podcast te downloaden. Er was zelfs al een kerkdienst waarin een berichtenstroom ('backchannel') met twitterberichten via de beamer meeliep om kerstwensen te delen. Het kan en mag altijd meer. Daarin gaan we mee met Deetmans pleidooi. Isidorusweb doet dat bijvoorbeeld door parochies gratis websites te geven.

Een soortgelijk initiatief is er ook vanuit de Protestantse Kerk in Nederland. Steeds meer mensen zetten hun talenten en kennis in om de kerk van Christus een 'internetversie' te geven. Het is niet meer dan logisch dat er nu vooral individuen actief zijn om die kerk een digitaal gezicht te geven. In andere sectoren is dat niet anders: ook in bibliotheken, zorg en onderwijs zoeken de pioniers naar vormen om sociale media te benutten. De kerk zal zeker niet ontbreken in deze communicatiecultuur.

Lydia Vroegindeweij is theologe en uitgever, Eric van den Berg is initiatiefnemer van de katholieke internetportal Isidorusweb .

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kleine bedrijven zouden weleens meer kunnen bijdragen aan duurzaamheid, dan ze in enquêtes aangeven.

Kleine bedrijven minder duurzaam dan grote? Waarschijnlijk práten ze er minder over

Johan Graafland stelt dat kleine bedrijven achterblijven in duurzaamheid (ND 23 maart). Dat waagt ondernemer Henk Broekhuizen op basis van zijn eigen ervaring te betwijfelen.

Opinie

De lente is een tijd van vernieuwing en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen

De lente is een tijd van transformatie. Laten wij daarin de natuur volgen, en zelf ook transformeren, schrijft de Afghaanse dichter en schrijver Abdul Basir Shafaq.

Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.