10 redenen om vrijheid te vieren

Nog nooit waren er zo weinig oorlogen. Een kwarteeuw geleden voerden we nog meer dan twintig oorlogen. Nu nog maar vier. De westerse wereld is volledig oorlogsvrij. Opinie
Nog nooit waren er zo weinig oorlogen. Een kwarteeuw geleden voerden we nog meer dan twintig oorlogen. Nu nog maar vier. De westerse wereld is volledig oorlogsvrij. | beeld anp / Robin van Lonkhuijsen
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Nederlanders maken zich grote zorgen over oorlog en terrorisme. Het kán inderdaad weer fout gaan, maar een terugblik op wat we sinds 5 mei 1945 hebben bereikt, zou ons optimistisch moeten stemmen.

De laatste decennia is er een ongelofelijke vooruitgang geboekt. Er zijn zeker tien redenen te noemen om op 5 mei samen onze vrijheid te vieren:

1. er is minder oorlog

Wanneer we een oorlog definiëren als een gewapend conflict met meer dan 10.000 doden per jaar, dan worden in het voorjaar van 2017 nog vier oorlogen uitgevochten. Dat zijn de oorlogen in Syrië, in Irak, in Afghanistan en de drugsoorlog in Mexico. Zo weinig waren het er nog nooit. Een kwarteeuw geleden voerden we nog meer dan twintig oorlogen. De westerse wereld is volledig oorlogsvrij.

2. minder doden door oorlog

In 1950 st …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?