Stop met moddergooien, onze mening is nu even van ondergeschikt belang

Opinie
Ja, er is leed door corona. En ja, een afwijkende mening mag. Maar toch. 'Om eerlijk te zijn vind ik de negatieve stemming die de laatste tijd ook door christelijk Nederland lijkt te gaan nogal pijnlijk.'
Hans Borghuis • spreker & trainer; deze bijdrage verscheen eerder op hansborghuis.nl
zaterdag 27 februari 2021 om 17:41
Protestgroep Viruswaarheid demonstreert tegen de avondklok, bij het gerechtshof in Den Haag. 'Er zijn veel mensen met een mening, vaak een heel stevige, over de maatregelen die genomen worden om corona onder controle te krijgen.'
Protestgroep Viruswaarheid demonstreert tegen de avondklok, bij het gerechtshof in Den Haag. 'Er zijn veel mensen met een mening, vaak een heel stevige, over de maatregelen die genomen worden om corona onder controle te krijgen.' beeld anp / Remko de Waal

Pas was ik (online) te gast in de livestream van een bevriende Italiaanse gemeente. Zij organiseerden veertig dagen van gebed. Veertig ochtenden, stipt om 06.55 uur, kwamen ze - ook al was het online - samen om te bidden. Bidden voor verandering, voor eenheid, voor hun land en overheid, voor elkaar en voor de mensen in hun omgeving. Lief en leed werd gedeeld in een positieve setting met als uitgangspunt Romeinen 12 vers 12: ‘Wees verheugd door de hoop die je hebt, wees standvastig wanneer je tegenspoed ondervindt en blijf bidden.’ Dat deden ze. Hoopvol, met discipline en met vreugde, veertig dagen lang.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

Waarom we een podcast over scheiden maakten - en waarom die podcast echtscheiding niet normaliseert

De ND-podcast Gebroken Gelofte probeert echtscheiding in christelijk Nederland beter bespreekbaar te maken. En dat is wat anders dan echtscheiding normaliseren.