Zorgprofessionals schrijven open brief aan minister: 'preventieve maatregelen tegen dementie'

<p>Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens een werkbezoek aan het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis (EVG) in Amersfoort. De organisatie biedt zorg aan oudere mensen met dementie.</p> Nederland

Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens een werkbezoek aan het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis (EVG) in Amersfoort. De organisatie biedt zorg aan oudere mensen met dementie.

| beeld anp / Robin Utrecht
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Minister Hugo de Jonge (Volks­gezondheid) moet dementie bestrijden met hulp van preventieve maatregelen. Als de aanpak succes heeft, kan hij de zorgkosten met twee miljard terugdringen. Dat schreven 67 zorgprofessionals maandag in een open brief in NRC Handelsblad.

Amsterdam

De opstellers van de brief schrijven dat dementie de duurste ziekte van Nederland is, zowel financieel als in termen van persoonlijk leed. Van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS) gaat meer dan 9 miljard euro naar de zorg voor mensen met dementie. Volgens de ramingen van het kabinet zal het aantal patiënten tot 2040 verdubbelen naar meer dan een half miljoen. De financiële kosten zullen ook flink toenemen.

Volgens de zorgprofessionals doet de overheid al veel op het gebied van dementie. Zo is er een ‘Deltaplan Dementie’ …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?