Zorg op maat in de Wijkkliniek

Nederland
beeld Guus Dubbelman
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Oudere patiënten die zich melden op de spoedeisende hulp van het AMC kunnen sinds maandag worden opgenomen in de Wijkkliniek, in Amsterdam-Zuidoost. Dit nieuwe mini-ouderenziekenhuis moet een oplossing bieden voor een van de ingewikkeldste problemen van de ouderenzorg. Daarin geldt namelijk de paradox dat een kwetsbare oudere die met acute problemen in een ziekenhuis wordt opgenomen, daar vaak slechter uitkomt dan hij of zij erin ging.

Amsterdam

De kliniek, een initiatief van het AMC, zorginstelling Cordaan en zorgverzekeraar Zilveren Kruis, kent bij de start slechts twaalf bedden. Die zijn specifiek bedoeld voor ouderen uit de Bijlmer en omgeving die acute medisch-specialistische zorg nodig hebben, bij bijvoorbeeld een longontsteking of hartfalen, maar voor wie een operatie of de intensive care niet noodzakelijk is.

Toch is de komst van de instelling een belangrijke stap, vindt Bianca Buurman, hoogleraar acute ouderenzorg aan het AMC, en bedenker van de kliniek. In een traditioneel ziekenhuis, zegt Buurman, ‘zijn we te ve …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?