Zomerserie: Van mezelf al in balans...

Nederland
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Redacteuren van het Nederlands Dagblad verkennen vier weken lang ons land langs de nullijn: op gelijke hoogte met de zeespiegel. Vandaag: Roeland van Mourik over het gebied tussen Delfzijl en Kantens.

Met tweehonderd kilometer voor de boeg heb ik heel wat tijd om na te denken. Eindpunt van de autorit is Delfzijl, het beginpunt van mijn nullijn. Mijn oude vertrouwde Suzuki Alto (kilometerstand 232.244) laat me niet in de steek en brengt me netjes in Delfzijl, wat ik vervolgens laat voor wat het is, want ik wil direct aan mijn opdracht beginnen. Mijn opdrachtgebied is Godlinze, een dorpje waar ik nog nooit eerder van had gehoord. Wie zal ik er treffen, dacht ik op weg ernaartoe. Het dorp telt nog geen 250 inwoners. En de opdracht om een nazaat van de Italiaan Bruno Santanera op te sporen, daar had ik helemaal een hard hoofd in. Dat gaat me nooit lukken, dacht ik sombertjes.

Ik zet mijn auto op het parkeerterrein van Sportpark Godlinze. Tot 10 augustus zijn er geen wedstrijden, maar mag het veld niet betreden worden, meldt een bord bij de ingang. Het dorp ligt aan de voet van het sportpark; ik was er al een keer doorheen gereden en zag eigenlijk niemand op straat. En de enige winkel, een fietsenwinkel, was dicht.

‘Een keer gas geven en je bent er doorheen’, zegt Hendrik Tuinder, die zijn naam eer aan doet, want hij is juist bezig de tuin van zijn ouders onkruid vrij te maken. Hij vertelt dat hij mantelzorger is voor zijn ouders. ‘Ze hebben zoveel voor mij gedaan, dan mag ik wel wat terug doen.’ Zelf heeft hij een beroerte gehad en is afgekeurd voor de arbeidsmarkt. ‘Na deze tuinklus, moet ik weer even een dutje doen. Je leert er mee leven’, zegt hij nochtans goedgemutst.

Of Tuinder van Bruno Santanera heeft gehoord. Zijn ogen lichten op. Jawel hoor, ik heb gelijk beet. ‘Hij woont daar’, gebaart hij. ‘Misschien is hij wel thuis, of anders zijn zoon wel in het restaurant naast zijn huis.’

Dat ik zo dicht bij mijn opdracht zou zijn, dat had ik nooit durven bevroeden. Ik hoef alleen de straat uit te lopen, een keer naar links, en dan sta ik voor het pand van Santanera Magnetische Mineraal Therapie. In 1969 kwam de uit Turijn afkomstige Bruno Santanera in Godlinze wonen. Geïnspireerd door de woorden van koningin Juliana in haar troonrede om het noorden van het land te helpen, streek hij er vanuit Amsterdam – waar hij een carrosseriebedrijf had – neer.

Biostabil

Ik bel aan. Wat schetst mijn verbazing als meneer Santanera zelf open doet. Hij ontvangt mij allerhartelijkst. ‘Alleen door vragen te stellen, kom je dingen te weten’, zegt hij. Vragen heb ik te over. Met name over zijn Biostabil, een halsketting die het magneetveld in het lichaam in balans brengt. Hij laat me een dvd zien waarin de werking van de Biostabil wordt uitgelegd. Het ziet er allemaal aannemelijk uit. Ook de vele duizenden bedankbrieven van tevreden gebruikers spreken boekdelen.

Toch is de man omstreden in het dorp, blijkt later, als ik Hans van der Markt tegen het lijf loop. Hij is druk doende met het verslepen van tegels rondom zijn tweede huis in Godlinze. ‘Ik kom uit Rotterdam, maar kom hier graag. Het is een charmant plekje zo in de achtertuin van de hervormde kerk.’ Hij geeft aan dat Santanera het dorp verdeelt. ‘De ouderen moeten niets van hem hebben, omdat hij door zijn activiteiten nogal wat onrust veroorzaakte.’ Op een gegeven moment had Santanera namelijk een beeldentuin geopend waar per zondag wel zo’n vijfduizend mensen op af kwamen. Dat veroorzaakte nogal wat overlast.

Maar voor de jeugd opende hij een discotheek. ‘Bij hen kan hij niet meer stuk’, weet Van der Markt.

Santanera zelf vertelt dat hij alleen op het geluk van de Glinzers (inwoners van Godlinze, red.) uit is. En op dat van al die andere mensen die de Biostabil, die via Tellsell werd verkocht, aanschaften.

Die Biostabil werd door het televisieprogramma Tros Radar verdacht gemaakt, omdat de hanger slechts zou bestaan uit een speelgoedmagneet overdekt met zilver en op geen enkele manier een heilzaam effect op het lichaam zou hebben.

De waarheid ligt in het midden, denk ik. Maar Santanera denkt daar anders over. ‘Zeg vriend, er is maar één waarheid, twee waarheden naast elkaar bestaan niet’, fluistert hij me toe, terwijl hij het ene na het andere bewijs voor de duurzaamheid van de Biostabil uit zijn kantoor opdiept.

Ik houd me vast aan de woorden die Tuinder me aan het einde van het gesprek toevoegde: ‘Je moet er in geloven.’ Of die van Van der Markt: ‘Ik? Ik hoef zo’n ding niet, ik ben van mezelf al in balans.’

 

wat me raakte

Dat een klein dorp als Godlinze een groot verhaal in zich bergt.

de uitdaging

In de jaren zeventig maakte een inwoner van Godlinze opgang als uitvinder van de Biostabil, een halsketting met een al dan niet geneeskrachtige werking. Zoek een nazaat van hem.

nieuwe opdracht, voor Nico van den Berge

Loop het terrein van Camping Lauwersoog op en vraag een aantal willekeurige campinggasten met een glas champagne te proosten op het einde van de zomerserie.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?