Luister naar

Zomerberoepen: de portofoondiscipline van verkeersregelaar Sjaak van den Berg

Nieuws
Strandtenthouder, ijsjesverkoper, airco-installateur en campingbaas - voor deze mensen ligt de piek van het werk in de zomermaanden. Het Nederlands Dagblad brengt dit seizoen negen zomerberoepen in beeld. Vandaag: verkeersregelaar Sjaak van den Berg
Harmke Zonnebeld
maandag 8 juli 2019 om 03:00
Opletten en goed kijken, dat is het werk van een verkeersregelaar.
Opletten en goed kijken, dat is het werk van een verkeersregelaar. Niek Stam

‘Niet altijd wensen mensen mij vrolijk een goedemorgen. Soms worden ze boos omdat ze niet dichtbij genoeg kunnen parkeren of omdat de weg is afgesloten. Ik krijg net zoveel rottigheid naar mijn hoofd geslingerd als een politieagent, hoor. Als mensen een stopteken negeren, kan ik dat doorgeven aan de politie. Dan schrijf ik het kenteken op, de kleur, het tijdstip, de locatie en wat er precies gebeurd is. Zulke mensen kunnen dan bezoek verwachten en krijgen een sanctie opgelegd.

Jarenlang ben ik vrachtwagenchauffeur geweest. Opletten en goed kijken, dat was mijn werk. En dat is het nu nog, maar dan als verkeersregelaar.’

zonder te kijken

‘De piek van ons werk ligt in de zomer: ik werk tijdens allerlei evenementen zoals de Avondvierdaagse, het ZomerFeest en de jaarlijkse Roparun, een estafetteloop van Parijs en Hamburg naar Rotterdam. Er zijn twee oversteekplaatsen voor voetgangers en als er verkeer langskomt, houd ik hen tegen. Als ze me zien luisteren ze wel, maar helaas hebben steeds meer overstekers meer aandacht voor hun mobiel dan voor het verkeer. Ze steken gewoon dom kijkend naar hun scherm over en kijken helemaal niet of er verkeersregelaars zijn. Ik spreek ze daar natuurlijk op aan: “Wat is dit, wat doe je nou?” Ik heb het weleens gehad met de Avondvierdaagse. Op een gegeven moment stak een meneer gewoon over zonder te kijken. Ik heb hem gevraagd: “Hoe leg ik dit uit aan de kinderen die daar aankomen en zien dat u zomaar oversteekt?”

Automobilisten volgen aanwijzingen over het algemeen goed op. Ik kijk de bestuurder altijd recht aan en geef duidelijke tekens voor stoppen, doorrijden en opschieten. Die duidelijkheid, dat leer je door ervaring op te doen. Toen ik begon heb ik de kunst afgekeken bij een doorgewinterde vrijwilliger. En ik doe elk jaar een cursus, dat is verplicht. Alle tekens en verkeersregels komen daarin aan bod.

We communiceren met elkaar via de portofoon. Dat is handig, want bij bijvoorbeeld de Avondvierdaagse is het ene deel van de route al heel rustig, terwijl een ander punt nog heel druk is. Dan kun je daarnaartoe om bij te springen. Bij parkeerplekken is dat ook handig, dan vragen we: “Is er bij jou nog plek?” Portofoondiscipline is overigens heel belangrijk - dat je hem alleen gebruikt voor noodzakelijke communicatie en niet allemaal kreten door dat ding heen gooit. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar zeggen: “Zo hé, daar loopt een lekker ding.” Daar is dat apparaat niet voor.’

Roparun

‘Kinderen luisteren over het algemeen heel goed. Soms zijn er ouders bij die hun kinderen wat bijbrengen: “Kijk, als die meneer gebaart, moet je stoppen.” Mooi vind ik dat. Ongeduldige mensen kom ik in alle leeftijdsgroepen wel tegen. Iedereen doet alsof hij haast heeft, maar ‘s middags zitten ze lekker op een bankje in de zon.

Er zijn wel een stuk of zestig evenementen hier in Barendrecht waar verkeersregelaars voor nodig zijn, maar ik doe ze niet allemaal. De Roparun, in het begin van de zomer, vind ik het mooiste, die heeft een fantastisch publiek. De meesten die meelopen hebben een familielid of vriend met kanker, of kennen iemand die overleden is aan de ziekte. Dat is heftig. De laatste keer zag ik om half zes iemand die erg emotioneel was. Ik dacht dat ze er lichamelijk doorheen zat, maar dat was niet zo. Ze vertelde dat haar vader precies een jaar ervoor was overleden.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.