Wilde zwijnen profiteren weer van goed eikeljaar

Zwijnen zwerven rond in een gebied dat wel tweeduizend hectare kan zijn. Nederland
Zwijnen zwerven rond in een gebied dat wel tweeduizend hectare kan zijn. | beeld anp / Koen Suyk en vereniging wildbeheer veluwe (graphic)
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het wemelt van de wilde zwijnen op de Veluwe. Natuurlijke vijanden heeft het dier niet, dus de jagers zijn druk om de aantallen binnen de perken te houden. Zo’n tien procent van de zwijnen veroorzaakt verkeersongelukken. De schade aan landbouwgewassen is aanzienlijk en zelfs de verjonging van het bos komt in het gedrang.

Arnhem

Er lopen dit jaar bijna net zoveel wilde zwijnen rond op de Veluwe als in 2008, het topjaar tot nog toe. Wie zwijnen wil zien, heeft zelfs overdag een goede kans ze te treffen. Dat is te danken aan het vierde opeenvolgende jaar dat de eikenbomen er volop vrucht dragen, al doen de beuken het dit jaar minder goed. Dankzij deze weelde overleven veel wilde varkens de winter. Bovendien schieten de jagers er in een jaar van overvloed minder omdat de dieren gemakkelijk voedsel vinden en zich niet naar het jachtterrein laten lokken. ‘Niet alle bossen lenen zich voor de jacht. Je wilt niet dat …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?