Luister naar

Wensenlijstje voor defensie is lang

Nieuws
DEN HAAG - De dreiging van Rusland maakt het noodzakelijk dat Nederland zijn defensie versterkt, zegt oud-NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer. Hij is niet de eerste die deze oproep doet. Waar moet Nederland extra geld in steken?
redacteurEduard Sloot
donderdag 24 juli 2014 om 20:00
Wensenlijstje voor defensie is lang
Wensenlijstje voor defensie is lang

Reserveonderdelen

Orde op zaken stellen bij defensie is voor defensiedeskundige Kees Homan van Instituut Clingendael allereerst dat er weer genoeg reserveonderdelen zijn voor al het materieel. Het bestaande materieel wordt nu gekannibaliseerd. Vier F16-jachtvliegtuigen worden niet verkocht om de andere F16s van onderdelen te voorzien. Er is een groot probleem met onderdelen, aldus Homan.

Veel deskundigen wijzen op dit gebrek aan onderdelen. Defensie is zo ver uitgekleed dat we veel reserveonderdelen missen en moeite hebben om missies uit te voeren, zegt Dick Berlijn, oud-commandant der strijdkrachten. We moeten dat repareren en zorgen dat de operationele eenheden hun werk kunnen doen.

 

Helikopters

Wanneer de politiek besluit extra geld aan defensie uit te geven, staan transporthelikopters bij deskundigen hoog op het lijstje.

Die helikopters zijn vooral bedoeld om missies in Afrika mogelijk te maken. Want daar zien oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop en Homan ook in de toekomst een belangrijk werkterrein voor het Nederlandse leger. De Nederlandse krijgsmacht is volgens de oud-minister te klein om een serieuze rol te spelen bij grote missies, zoals in Irak.

De belangrijkste uitdaging ligt in de gordel van Afrika, in landen als Mali, Tsjaad en de kust bij Somalië, zegt Van Middelkoop. Dat zijn operaties die lijken op die in Afghanistan. Zulke missies vragen volgens hem investeringen in speciale troepen en transportmiddelen, vooral transporthelikopters.

In Afrika moeten Nederlandse militairen grote afstanden afleggen en zijn transporthelikopters hard nodig, aldus Homan. Bij de missie in Mali bleken er daarvan veel te weinig te zijn.

 

Inlichtingendiensten

Bij de missies die Nederland uitvoert, bijvoorbeeld in Mali, in het westen van Afrika, hoort een versterking van de inlichtingendiensten, zegt Van Middelkoop. Dan praat je over drones en over de versterking van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Nederland is veel actief geweest in landen waarvan we niks af wisten. Wat weet Nederland nu van Mali? Bij crisisbeheersingsoperaties past een versterking van de inlichtingencapaciteit.

Ook oud-commandant der strijdkrachten Dick Berlijn zou graag zien dat het kabinet extra geld besteedt aan het verzamelen van inlichtingen. Als je niet goed weet wat in je omgeving gebeurt, kun je ook niet de juiste dingen doen.

 

Niks kopen, niks verkopen

Rob de Wijk van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) vindt dat extra geld voor defensie niet gebruikt moet worden voor nieuwe tanks of ander materieel. Daarmee maak je jezelf volstrekt belachelijk; onze tanks hebben we net verkocht. We kunnen defensie niet meer snel ombouwen, daarvoor is er te veel gesloopt.

Meer geld voor defensie zou Van Wijk willen inzetten om de bestaande capaciteit niet verder af te breken. Militair materieel dat nu nog in de verkoop staat, moet defensie in bezit houden, vindt hij. Waar mogelijk moeten eenheden uitbreiden. Zo hebben we straks te weinig JSF-jachtvliegtuigen. Door die uitbreiding kan defensie operaties langer volhouden. De boodschap is dus: meer van hetzelfde.

Loonsverhoging

Het is misschien niet spectaculair, maar er ligt nog een aantal onbetaalde rekeningen op personeelsgebied. Defensie heeft al anderhalf jaar geen cao, waarschuwt Van Middelkoop.

Hij vreest dat extra geld voor defensie voor een deel opgaat aan salarisstijging en andere cao-regelingen. Dat kost een paar honderd miljoen euro.

Een hoger loon is overigens wel goed voor het moreel bij defensie, stelt hij. Er was afgelopen jaren veel chagrijn in de organisatie. Toen een aantal bezuinigingsmaatregelen werd teruggedraaid, was dat een enorme oppepper. Die psychologie is belangrijk. Het zou geweldig zijn als de trend van steeds minder kan worden doorbroken.


'defensie is niet opeens een zorgenkindje'

De dreiging van Rusland wordt nu aangegrepen voor pleidooien om meer geld aan defensie te besteden. Maar de waarschuwing dat te veel bezuinigd wordt op defensie klinkt al jaren, zegt Kees Homan van Instituut Clingendael. Volgens de defensiedeskundige wordt de angst voor Rusland erg gehypet. Natuurlijk moet de militaire verdediging van het Westen in NAVO-verband op orde worden gebracht, maar in het geval van Rusland ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor diplomatie.


'parlementaire enquête'

Het wordt tijd voor een parlementaire enquête naar de Nederlandse bezuinigingen op defensie, vindt directeur Rob de Wijk van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Die bezuinigingen raken volgens hem de Nederlandse veiligheid. Ik denk dat de tijd daar rijp voor is. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer Europa militair geloofwaardig was en in staat was om echt gezamenlijk sancties op te leggen, Putin de gok om de Krim binnen te vallen nooit genomen had.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.