Luister naar

Welstandsvrije gemeente wint snel terrein

Nieuws
GRONINGEN - De gemeente Groningen stopt met de welstandscommissie. Het toezicht op bouwplannen van de stad zal voortaan het werk zijn van ambtenaren.
de Volkskrant
vrijdag 22 augustus 2014 om 09:59

Gemeenten hoeven bouwvoorstellen sinds 2013 niet langer verplicht door een welstandscommissie te laten toetsen. Deze onafhankelijke commissies bestaan traditioneel uit architecten en bouwkundigen en toetsen bouwvoorstellen aan de welstandsregels van een gemeente. Die gaan bijvoorbeeld over de architectonische kwaliteit van een plan. Op basis van die toetsing adviseert de commissie de gemeente een vergunning te verlenen of te weigeren.

vrijheid

Steeds meer gemeenten stoppen met de welstandscommissie. Groningen kiest ervoor alle bouwverzoeken door ambtenaren af te laten handelen. Dat zou transparanter, sneller en minder ingewikkeld werken. De stadsbouwmeester van Groningen krijgt daarbij een centrale rol. Die geldt binnen de gemeente als onafhankelijk adviseur over ruimtelijke kwaliteit. Deze zou plannenmakers beter kunnen begeleiden in het voorbereiden van een vergunningaanvraag dan een commissie. Die komt maar eens in de paar weken bij elkaar en zou onvoldoende meedenken in het ontwerpproces.

Gemeenten experimenteren niet alleen met andere vormen van welstandstoetsing, maar schaffen deze in sommige gevallen zelfs af. In dat geval hebben woningbezitters volledige vrijheid, zolang ze zich aan het bestemmingsplan houden. Onder meer Eindhoven is sinds dit jaar welstandsvrij, al geldt dat niet voor het centrum en enkele andere locaties. De kleine gemeente Boekel (10.000 inwoners) in Noord-Brabant is al tien jaar 100 procent welstandsvrij. Zaken als kleur- en steengebruik zijn een zaak van de individuele burger geworden, niet van een commissie.

liberalisering

Die liberalisering werkt al sinds 2004 uitstekend, stelt André van der Vleuten, medewerker VROM van de gemeente Boekel. Burgers willen zelf een mooi huis, dat later doorverkocht kan worden. Ze dienen daarom geen vreemde plannen in. Volgens hem is geen verschil zichtbaar tussen huizen die met en zonder oordeel van een welstandscommissie zijn gebouwd.

Andere gemeenten hebben de zorg voor de welstand net als Groningen in handen gelegd van ambtenaren. Dat valt niet overal goed. Jef Mühren van WZNH, een welstandscommissie voor bijna veertig Noord-Hollandse gemeenten, zegt dat de Groningse constructie de onafhankelijkheid van beoordelingen in de weg staat: Het is niet in het belang van de burger als de afweging van het private belang en het publieke belang eenzijdig bij de gemeente komt te liggen. Het beeld dat welstandscommissies muggenziften over elk detail klopt allang niet meer, verzekert Mühren. De commissies zorgen dat grote projecten goed binnen de omgeving passen. Dat proberen ze op een constructieve manier te doen.

Veel kleine ingrepen vereisen geen vergunning meer. Hij stelt dat gemeenten zich verkijken op de mogelijkheid te bezuinigen door de commissies over te slaan. De afschaffing van welstandsregels wordt bekritiseerd door Fred Schoorl van de branchevereniging voor architectenbureaus BNA. Op den duur wordt het een rommeltje. Zonder beleid schieten gemeenten zichzelf in de voet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.