Vraag nooit: herken je me nog?

Ook in het verpleeghuis is goed leven met dementie mogelijk. ‘Ik zag tijdens mijn onderzoek juist hoeveel dingen in de zorg goed gaan’, zegt medisch antropologe Annelieke Driessen. Nederland
Ook in het verpleeghuis is goed leven met dementie mogelijk. ‘Ik zag tijdens mijn onderzoek juist hoeveel dingen in de zorg goed gaan’, zegt medisch antropologe Annelieke Driessen. | beeld istock, vumc, rug
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Voor de medische zorg van dementerenden is veel meer aandacht dan voor de sociale zorg. Ten onrechte, menen zes promovendi. Zij doen aanbevelingen hoe om te gaan met een patiënt na de pijnlijke diagnose.

Amsterdam

Hoe kan het leven van dementerenden en hun omgeving verbeterd ­worden, thuis en in het verpleeghuis? Zes antropologen van de Universiteit van Amsterdam verdiepten zich voor hun promotieonderzoek de afgelopen vier jaar in hun levens. Onder supervisie van Anne-Mei The, hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie.

De zes promoveren volgend jaar. Hun bevindingen en praktijkvoorbeelden voor een andere, niet alleen medische maar ook ‘sociale’ benadering van de ziekte verwoorden ze al in het boek Goed Leven met Dementie, dat ze onlangs presenteerden.

het beste maken van leven met dementie

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?