Vervuild Nederland: Sneller rijden, korter leven

Milieudefensie bereidt een rechtszaak voor tegen de Nederlandse staat om gezonde lucht te eisen. ‘De luchtkwaliteit wordt inderdaad elk jaar een beetje beter’, beaamt Anne Knol, ‘maar het gaat lang niet snel genoeg als je ziet hoeveel last mensen er dagelijks van hebben.’ Nederland
Milieudefensie bereidt een rechtszaak voor tegen de Nederlandse staat om gezonde lucht te eisen. ‘De luchtkwaliteit wordt inderdaad elk jaar een beetje beter’, beaamt Anne Knol, ‘maar het gaat lang niet snel genoeg als je ziet hoeveel last mensen er dagelijks van hebben.’ | beeld Rufus de Vries en cbs
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Het milieu in Nederland gaat achteruit. In deze serie schetsen we de gevolgen en zoeken we naar oplossingen. Vandaag deel 8: luchtkwaliteit.

Eerst het goede nieuws: de lucht wordt steeds schoner en niet zo’n beetje ook. De uitstoot van stikstof-oxiden (die vrijkomen bij verbranding, bijvoorbeeld in de automotor of de verwarming op gas) is in vijfentwintig jaar met bijna de helft gedaald. En de hoeveelheid fijnstof (kleine deeltjes die ontstaan door de verbranding van brandstof en slijtage van autoremmen, banden en wegdek) door het verkeer nam zelfs met iets meer dan de helft af.

Maar er zijn diverse dompers op de feestvreugde. De grootste is dat de Europese normen voor fijnstofuitstoot, die ook in Nederland gelden, hoog zijn.

Dit is 8% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?