Varken gaat strijd met gans aan

Boeren die ganzen op hun land hebben, krijgen te maken met grote bergen ganzenpoep. BMC Moerdijk, een mestverwerkingsbedrijf, voert deze af. Nederland
Boeren die ganzen op hun land hebben, krijgen te maken met grote bergen ganzenpoep. BMC Moerdijk, een mestverwerkingsbedrijf, voert deze af. | beeld Marcel van den Bergh
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Tien biggetjes en een blakende jonge boer. De provincie Utrecht had geen betere combinatie kunnen uitkiezen voor een perfect uitgekiend persmoment. De journalisten – het zijn er meer dan de biggen – zijn speciaal naar Houten afgereisd om te aanschouwen hoe de frisse roze beestjes, slechts drie maanden oud, zich knorrend van genot op de door de boer aangeboden kippeneieren storten.

Houten

Terwijl de fotografen door hun knieën zakken om de gulzig smakkende snuiten in beeld te brengen, spreekt de wethouder van een win-winsituatie: de regioboer heeft van de gemeente Utrecht een stuk land aangeboden gekregen waar zijn vrije uitloopbiggen kunnen uitgroeien tot varkens voor de vleesconsumptie. In de tussentijd zullen de varkens de ganzenoverlast tegengaan.

De kippeneieren van zojuist dienden ter illustratie. Het broedseizoen is nog niet begonnen, dus het was niet mogelijk te tonen hoe de biggen de ganzennesten leegroven. Maar dat is wel precies hun opdracht.

Op dit afgebak …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?