Van Oranje boven tot gezellige buurtvereniging

Op 24 april organiseerde de Oranjevereniging Dalfsen de eerste unieke obstakelloop. De route van circa 7 kilometer ging dwars door het dorp naar het bedrijventerrein. Nederland
Op 24 april organiseerde de Oranjevereniging Dalfsen de eerste unieke obstakelloop. De route van circa 7 kilometer ging dwars door het dorp naar het bedrijventerrein. | beeld GinoPress, nd, Oranjecommissie Bathmen / Fred Bool
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Nu Koningsdag achter ons ligt, zit het werk voor de meeste Nederlandse Oranjeverenigingen er weer op, zou je zeggen. Ze doen echter veel meer dan het organiseren van het nationale volksfeest.

Drie rollators staan er, op een rijtje. Erachter zitten de eigenaressen. Ze wachten tot de toneelvoorstelling van de Pijnackerse Oranjevereniging begint, in het parochiehuis. De voorstelling start over tien minuten, maar de zaal zit vol met senioren.

Dit beeld bevestigt een van de vooroordelen over de Oranjevereniging. Dat het puur iets voor oudere generaties is. Voor mensen die zijn opgevoed met een grote liefde voor het koningshuis, en gewend zich actief in te zetten in het verenigingsleven. Maar wat als deze generatie er niet meer is? Zal er dan nog een Oranjevereniging bestaan?

Dat jongere …
Dit is 5% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?