Luister naar

Tien nieuwe wetten: De kat doodslaan mag niet meer

Nieuws
DEN HAAG - Traditiegetrouw worden op 1 juli allerlei nieuwe wetten van kracht.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
maandag 30 juni 2014 om 20:35
Tien nieuwe wetten: De kat doodslaan mag niet meer
Tien nieuwe wetten: De kat doodslaan mag niet meer

1. Alcoholdrinkers

Het is alweer een half jaar geleden dat de leeftijdsgrens voor alcohol opgetrokken is naar achttien jaar, maar hier en daar waart de oude slogan 'Geen 16? Geen druppel' in reclames nog rond. In de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken, die de alcoholbranche zichzelf heeft opgelegd, was een overgangsperiode van zes maanden opgenomen. Vanaf vandaag mag de zestien-jaar-waarschuwing niet meer gebruikt worden op posters, folders of wat dan ook. Alle adverteerders uit de alcoholbranche moeten de nieuwe, simpele doch effectieve slogan 'Geen 18, geen alcohol' gebruiken.

2. Asbestverwijderaars

De regels voor werken met asbest worden strenger. Mensen die met asbest werken mogen aan nog minder asbest worden blootgesteld. Zo worden de regels voor het werken met zogenoemd chrysotiel-asbest maarliefst vijf keer strenger. Dit zogenoemde witte asbest is de meest toegepaste vorm van asbest; bij 85 procent van de asbestsaneringen in Nederland gaat het om deze soort. De regels voor het werken met asbest zijn in Nederland strenger dan Europa voorschrijft. Alleen gecertificeerde bedrijven moeten asbest verwijderen, en wie zich niet aan de regels houdt, wacht hoge boetes.

3. Bellers

Tijdens je vakantie checken of er uit die dreigende wolk een buitje gaat vallen, is vanaf vandaag stukken goedkoper. Wie deze zomer in het buitenland binnen de Europese Unie mobiel wil internetten, betaalt maximaal twintig cent per megabyte. Dit is de prijs die telecombedrijven vanaf vandaag ten hoogste in rekening mogen brengen. Consumenten zijn zo stukken goedkoper uit, want het oude maximumtarief was 45 cent per megabyte. Ook bellen en smsen naar een ander EU-land wordt goedkoper. De maximumprijs voor een telefoontje gaat van 24 naar 19 cent per minuut, een smsje daalt in prijs van maximaal 8 naar 6 cent.

4. Huisdierhouders

De woestijnspringmuis, bergkangoeroe, steppezebra en nog zon vijftig diersoorten mogen niet meer door particulieren in huis worden gehaald. De dieren op de zwarte lijst zijn niet geschikt om als huisdier te houden of zijn te gevaarlijk voor mensen, bijvoorbeeld omdat ze gevaarlijke ziekten kunnen overbrengen. Mensen die al een dier hadden dat op de nieuwe verboden lijst staat, mogen het gewoon houden. De dieren mogen ook nog steeds worden doorverkocht of afgestaan, maar het fokken met deze dieren is voortaan verboden.

5. Kattendoders

Het doden van katten en honden is vanaf vandaag ook strafbaar. Door een gat in de wet was dat officieel niet verboden. Alleen als aantoonbaar was dat een kat of hond slachtoffer was van dierenmishandeling, kon de dader worden aangepakt. Het nieuwe 'Besluit houders van dieren' vervangt onder andere het 'Honden- en kattenbesluit 1999'. Dierenbeschermers zijn overigens nog lang niet tevreden, want allerlei andere huisdieren, zoals konijnen, cavia's en parkieten, kunnen nog straffeloos van het leven worden beroofd.

6. Mensensmokkelaars

Veel vreemdelingen worden per trein de grens over gesmokkeld. Vaak ontsnappen zij aan controles, door zich te verspreiden over de trein, of zich tijdens controles te verplaatsen. Om beter tegen mensensmokkel per trein te kunnen optreden, is het mobiel vreemdelingentoezicht uitgebreid. Door de nieuwe regeling kunnen meer treinen en meer coupés worden gecontroleerd. Volgens het kabinet zijn er aanwijzingen dat er bijvoorbeeld Eritrese asielzoekers per internationale trein Nederland worden binnengebracht. Door de controlemogelijkheden uit te breiden, kan daartegen beter worden opgetreden.

7. Pleziervaarders

Goed nieuws voor zeventigplussers die graag op het water zijn: het is gedaan met de seniorenkeuring voor het klein vaarbewijs voor de pleziervaart. Senioren waren verplicht elke vijf jaar een eigen verklaring te overleggen, waarop een medische keuring kon volgen. Die beperking van de geldigheidsduur van het klein vaarbewijs wordt geschrapt. De redenen: ouderen worden steeds vitaler, de keuring bevordert de veiligheid nauwelijks, en afschaffing leidt tot vermindering van de administratieve lasten. Voor het overgrote deel van de recreatieve vaart is overigens geen vaarbewijs nodig. Dat is alleen verplicht voor pleziervaart langer dan vijftien meter, of schepen die sneller kunnen dan twintig kilometer per uur.

8. Transgenders

Het was voor transgenders een hele toer om op hun geboorteakte man te laten veranderen in vrouw of omgekeerd. Vanaf vandaag kan dat buiten de rechter om. Het is voldoende als een deskundige vaststelt dat de geslachtsverandering blijvend is. Met een deskundigenverklaring kan de ambtenaar van de burgerlijke stand de vermelding van het geslacht in de akte van de geboorte aanpassen. De transgender moet daarvoor wel naar het stadhuis van de gemeente waar hij of zij geboren is. De aanpassing van de geboorteakte betekent automatisch dat op allerlei andere documenten het nieuwe geslacht van toepassing is, zoals paspoort en diplomas.

9. Wapenbezitters

Mensen met illegaal een wapen op zak, lopen meer kans gepakt te worden: burgemeesters kunnen voor maximaal twaalf uur een gebied aanwijzen waar de politie preventief op wapens mag fouilleren. Toestemming van de gemeenteraad hebben ze daar niet meer voor nodig. Het moet wel gaan om een plotselinge gebeurtenis, bijvoorbeeld een stevige vechtpartij bij de uitgang van een café of een dreigende confrontatie tussen voetbalhooligans bij in de buurt van een treinstation.

10. Zwartspaarders

Spaarders die meer dan 21.139 euro buiten het zicht van de Belastingdienst op een (buitenlandse) rekening stallen, ontduiken de vermogensbelasting. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) probeerde deze zwartspaarders de afgelopen tijd over te halen open kaart te spelen door een versoepelde inkeerregeling: wie zich voor 1 juli 2014 vrijwillig meldde bij de fiscus, hoeft geen boete te betalen. Voor wie zich niet heeft bekeerd is het nu te laat. Zwartspaarders die gepakt worden, betalen een boete van maximaal 300 procent van de verschuldigde belasting. Daarbij kan de fiscus terugvorderen tot twaalf jaar geleden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.