Te veel boeven in buitenlandse cel

AMSTERDAM - Honderden Nederlanders die in het buitenland onder veelal slechte omstandigheden in de cel zitten, kunnen hun straf niet in Nederland uitzitten. Het ministerie van Justitie werkt om strikt juridische redenen niet mee aan hun terugkeer.
Justitie accepteert alleen Nederlandse gevangenen die vastzitten in één van de 58 landen die het zogeheten overleveringsverdrag van de Raad van Europa hebben ondertekend.
Verder heeft Nederland met drie landen een apart verdrag gesloten: Marokko, Thailand en Venezuela. Gevangenen die elders vast zitten, kunnen niet naar Nederland terugkeren. Het gaat onder meer om Peru en de Dominicaanse Republiek, waar respectievelijk 82 en 157 Nederlanders vastzitten, voornamelijk wegens drugssmokkel. Vorige maand verbleven wereldwijd 2532 Nederlanders in buitenlandse cellen, waarvan 615 in niet-verdragsstaten. Advocaat Bob Vink vindt dat Nederland zich te star opstelt. Volgens de Amsterdamse jurist moet justitie meer oog hebben voor de humanitaire omstandigheden van Nederlan …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?