Stadsveeteelt loopt tegen strenge regels aan

Vrijwilliger Maut van Ommen verzorgt voor het Stadsvarkens-project in Ede vier aaibare karbonaadjes in wording. Nederland
Vrijwilliger Maut van Ommen verzorgt voor het Stadsvarkens-project in Ede vier aaibare karbonaadjes in wording. | beeld Raymond Rutting
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Met zijn vieren drommen Henk, Johnny Mendez, Debbie en Ineke samen bij de varkenstrog. Die zit vol broccoli, prei en citroenen. ‘Groente en fruit krijgen we van een groenteboer uit de wijk’, vertelt Maut van Ommen. Sinds twee jaar zorgt ze met ongeveer dertig andere vrijwilligers uit de wijk Veldhuizen in Ede voor een stel wolvarkens in het buurtbos. ‘Vier varkens hebben we al opgegeten. Dit is de tweede lichting.’

Ede

De wolvarkens in het Veldhuizerbos zijn onderdeel van het buurtbewonersproject Stadsvarkens. ‘We willen de voedselproductie dichter bij de mensen brengen’, legt initiatiefnemer René van Geneijgen uit. ‘Het bos is openbaar terrein. Mensen komen hier hun hond uitlaten of wandelen. Door de informatieborden en de varkens worden ze ervan bewust gemaakt hoe een speklapje tot stand komt.’

Ede is niet de enige stad waar varkens binnen de bebouwde kom worden gehouden voor hun vlees. In het kielzog van de daktuinen en stadslandbouwinitiatieven krijgen ook boerderijdier …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?