Luister naar

Slijters: wijntje bij de kapper overal verbieden

Nieuws
Na een gewonnen rechtszaak tegen de gemeente Nieuwegein gaat de SlijtersUnie ook procederen tegen andere gemeenten waar alcohol wordt geschonken in zaken als boekhandels en kappers.
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
dinsdag 2 augustus 2016 om 03:00
Alcoholverkoop buiten een slijterij moet geen lokkertje worden, vindt de SlijtersUnie.
Alcoholverkoop buiten een slijterij moet geen lokkertje worden, vindt de SlijtersUnie. anp

Eindhoven

Vicevoorzitter Hans-Peter Korendijk van de SlijtersUnie zei maandag tegen deze krant dat de belangenvereniging nog ‘twee of drie andere gemeenten’ gaat aanklagen. Als die zaken ook worden gewonnen, gaat hij ervan uit dat alle gemeenten zullen stoppen met het ‘wijntje bij de kapper’. Korendijk kon nog niet zeggen welke gemeenten de unie voor de rechter gaat dagen.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) lanceerde in 2015 een proef met mengvormen van detailhandel en horeca. Lokale ondernemers zouden hun winkel aantrekkelijker kunnen maken door er ook alcoholische drankjes te verkopen. Zo’n vijftig gemeenten meldden zich aan voor de proef. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) raadde de VNG af met de proef te beginnen, maar de vereniging legde dit advies naast zich neer. De SlijtersUnie begon daarom een rechtszaak tegen een van de deelnemende gemeenten: Nieuwegein. Vorige week bepaalde de rechter dat deze gemeente de proef moet staken, omdat die in strijd is met de Drank- en Horecawet.

buitenspel

Korendijk vindt het niet meer dan logisch dat de rechter de SlijtersUnie in het gelijk heeft gesteld. ‘Als je een wedstrijd speelt, kun je niet tegen het ene team zeggen dat ze zich aan de regels moeten houden terwijl het andere buitenspel mag lopen. Wij houden ons zelf ook aan strikte regels rond leeftijdsgrens, sociale hygiëne en het type producten dat wij verkopen.’

Hij wijst er daarnaast op dat alcohol schadelijk kan zijn. ‘Als mensen een slijterij binnenlopen, komen ze bewust voor drank. Bij de boekhandel worden ze er nu onverwacht mee geconfronteerd. Dat is niet verstandig. Het aantal gokkers is ook teruggelopen sinds er minder gokkasten in cafetaria’s staan. Je maakt mij niet wijs dat alcohol verkopen de enige manier is om winkels aantrekkelijker te maken.’

De ChristenUnie in Apeldoorn – een van de andere deelnemers aan de VNG-pilot – vindt dat deze gemeente consequenties moet verbinden aan de uitspraak tegen Nieuwegein. In de huidige vorm, zonder extra alcoholcontroles en aandacht voor preventie en misbruik, vindt de CU-fractie de proef niet verantwoord. De partij, die zelf ook een wethouder levert in Apeldoorn, heeft daarom het college opgeroepen ermee te stoppen.

Korendijk is blij met deze reactie. Hij hoopt dat ook in andere gemeenten raadsleden en bestuurders hun verantwoordelijkheid zullen nemen. Of dat snel zal gebeuren, is de vraag. De VNG wilde maandag nog niet reageren op het vonnis van de rechter. ‘Wij bestuderen de uitspraak nog’, aldus een woordvoerder. Maar tegenover Omroep Brabant lieten diverse gemeenten (Heusden, ‘s-Hertogenbosch en Bergen op Zoom) weten dat ze nog niet van plan zijn te stoppen met het wijntje bij de kapper. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’