Ruwe bolsters

De tamme kastanje vormt stekelige bolsters die je voorzichtig moet beetpakken. Nederland
De tamme kastanje vormt stekelige bolsters die je voorzichtig moet beetpakken. | beeld Kees de Heer
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Kastanjes uit het vuur halen, dat is niet zo moeilijk. Als je een goeie tang hebt, pak je de gepofte vruchten zo uit het vuur. Het is vele malen lastiger om gekookte kastanjes te pellen.

Als je kastanjesoep wilt maken, moet je de vruchten een half uur koken en daarna de bruine velletjes eraf peuteren. Een enorm karwei, dat ik graag aan anderen uitbesteed.

We beleven een prima kastanjejaar. De tamme kastanje stamt uit de warmere oorden van Zuid-Europa, Noord-Afrika en Klein-Azië. In onze contreien heeft de boom een behoorlijk warme zomer nodig om goede vruchten te kunnen vormen. Eigenlijk moet het dan tot diep in oktober nog af en toe flink warm zijn en dat was dit najaar het geval.

Ik heb pas tijdens een wandeling tussen Nijmegen en Beek-Ubbergen een mooi maaltje bij elka …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?