Rode Kruis streeft naar verbetering van hulp bij hartstilstand

Demonstratie van een hartdefibrillator (AED) met behulp van een oefenpop. Om een AED te bedienen is geen vooropleiding nodig. Nederland
Demonstratie van een hartdefibrillator (AED) met behulp van een oefenpop. Om een AED te bedienen is geen vooropleiding nodig. | beeld anp / Robert Vos
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De helft van de bijna 27.000 bij het Rode Kruis geregistreerde automatische externe defibrillatoren (AED’s) in Nederland is buiten kantooruren en in het weekend niet beschikbaar.

Den Haag

Dat concludeert de hulporganisatie op basis van haar openbaar te raadplegen AED-database. Een defibrillator kan in geval van een hartstilstand elektrische schokken afgeven om het hart weer op gang te brengen.

Doel is het winnen van kostbare minuten op de aanrijtijd van de ambulance. Dagelijks sterven op dit moment 35 mensen aan een hartstilstand. Dat zoveel AED’s maar beperkt inzetbaar zijn, is het Rode Kruis een doorn in het oog. ‘Wij vinden dat AED’s 24 uur per dag via speciale buitenkasten bereikbaar moeten zijn’, vertelt woordvoerder Belinda van der Gaag van het Rode Kruis.

D …
Dit is 10% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?