Rijp en groen

Lijsterbessen. |beeld Kees de Heer Nederland
Lijsterbessen. |beeld Kees de Heer

Het rijpen van fruit is eigenlijk een wonder. Rijpe bessen smaken niet alleen heel anders dan niet-rijpe exemplaren, ze ogen ook totaal anders. Niet-rijpe bessen zijn vaak groen en vallen nauwelijks op. Maar zodra ze rijp zijn, krijgen ze een mooie tint en springen ze in het oog.

Zaden zitten zo ingewikkeld in elkaar dat de plant er een tijdje over doet om ze op te bouwen. Bij grote vruchten is dat eerder een kwestie van maanden dan van weken. Het zou voor de plant wel heel zuur zijn als de zaadverspreider de vruchten al zou eten voordat de zaden die erin zitten, volledig ontwikkeld zouden zijn. Dan zou alle energie die de plant in bloemen en vruchten heeft gestoken, plotsklaps verspilde moeite zijn. Daarom geeft vrijwel iedere besdragende plant een overduidelijk signaal zodra haar zaden rijp zijn. De niet-rijpe vruchten zitten boordevol giftige en onsmakelijke …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?