Politie schakelt vrijwilligers in tegen cybermisdaad

De eerste politievrijwilligers (niet op de foto) hebben inmiddels een speciale training gehad. ‘We kijken rond en als we iets crimineels vinden, nemen we contact op met justitie.’ Nederland
De eerste politievrijwilligers (niet op de foto) hebben inmiddels een speciale training gehad. ‘We kijken rond en als we iets crimineels vinden, nemen we contact op met justitie.’ | beeld istock
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De politie zet sinds woensdag veertien ‘cybervrijwilligers’ in voor de opsporing van misdaad via het internet. Het is de bedoeling dat ze meehelpen bij het onderzoek naar online illegale wapen- of mensenhandel.

Amsterdam

De vrijwilligers – onder anderen een ICT-specialist bij een grote bank – waren al langer actief bij de politie, maar hun digitale expertise bleef tot nog toe onbenut.

Uit een inventarisatie van de politie bleek vorig jaar dat zich onder de circa 2600 vrijwilligers die de organisatie telt ruim tweehonderd vrijwilligers bevinden met kennis die voor de aanpak van cybercrime van belang is, zoals ICT-kennis. De politie, die al jaren meer werk dan mankracht heeft, kan ze goed gebruiken.

De eerste groep vrijwilligers heeft inmiddels een speciale training gehad, waarin onder meer aandach …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?