Ook met pensioenakkoord blijft de toekomst van de aow-leeftijd onzeker

Minister Koolmees en FNV-voorzitter Han Busker presenteerden woensdag een pensioenakkoord. De AOW-leeftijd gaat daarin – voorlopig – minder omhoog. Nederland
Minister Koolmees en FNV-voorzitter Han Busker presenteerden woensdag een pensioenakkoord. De AOW-leeftijd gaat daarin – voorlopig – minder omhoog. | beeld volkskrant, anp / Robin van Lonkhuijsen
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het pensioenakkoord heeft in elk geval één aanzienlijk effect: de gemiddelde duur dat ouderen van hun pensioen kunnen genieten, stijgt op termijn van gemiddeld zo’n 18 naar ruim 20 jaar. De vakbeweging triomfeert, maar de vraag is of dat langere genieten een rustig bezit is.

Den Haag

Met het nieuwe akkoord keert de verwachte pensioenduur grofweg terug naar het niveau van 2012, toen het eerste kabinet-Rutte besloot om in te grijpen. De oudedagsvoorziening zou een te groot beslag gaan leggen op de overheidsfinanciën, was toen de overtuiging.

Bij de eerste uitbetaling van de AOW aan 65-jarigen in 1957 was de gemiddelde levensverwachting van 65-plussers na hun pensioen bijna 15 jaar. De sindsdien sterk gestegen levensverwachting begon extra zwaar te wegen omdat de zogenoemde naoorlogse geboortegolf sinds 2010 met pensioen gaat.

Na een reeks ingrepen kwam de AOW-le …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?