Luister naar

Ook Jesse Klaver is nu tegen 'zijn' sociaal leenstelsel

Nieuws
GroenLinks-voorman Jesse Klaver vindt dat het sociaal leenstelsel voor studenten op de schop moet. Dat liet hij maandag weten in een brief aan zijn partij. Een opmerkelijke omslag, omdat Klaver zelf in 2015 betrokken was bij het akkoord over het leenstelsel.
Marjon Snel
dinsdag 14 mei 2019 om 03:00
Ook Jesse Klaver is nu tegen 'zijn' sociaal leenstelsel
Ook Jesse Klaver is nu tegen 'zijn' sociaal leenstelsel nd

Amersfoort

Zaterdag bracht GroenLinks-kamerlid Zihni Özdil zijn partij in een lastig parket door te pleiten voor afschaffing van het leenstelsel. Volgens hem wakkert het een tweedeling aan in de samenleving. Kwetsbare groepen stromen minder door en worden met dit stelsel niet gestimuleerd om verder te studeren.

Vijf jaar geleden besloot het toenmalige kabinet van VVD en PvdA de basisbeurs af te schaffen. In plaats daarvan kwam er met steun van D66 en GroenLinks een leenstelsel. Studenten moeten daardoor geld lenen waarmee ze zelf hun studie en levensonderhoud moeten betalen.

‘Laat helder zijn dat ik er alle vertrouwen in heb dat hier een prima stelsel ligt dat toekomstbestendig is’, zei Klaver in 2015. In ruil voor zijn steun wijzigde het kabinet de plannen voor het leenstelsel nog op enkele punten.

Op dit moment vindt Klaver echter dat de stelselwijziging niet zo heeft uitgepakt als de bedoeling was. ‘Het is duidelijk dat het kabinet de beloftes over kwaliteit en toegankelijkheid die gedaan zijn aan studenten niet waarmaakt. Er zijn problemen met de doorstroming, leenangst en toename van stress. Het is duidelijk dat dit stelsel niet goed werkt.’

Hoe het stelsel moet worden aangepast, laat Klaver nog in het midden. Hij zegt hier volgende maand dieper op in te willen gaan. Özdil noemde eerder als mogelijke alternatieven de terugkeer van een basisbeurs of een systeem zonder collegegeld.

‘Als het niet nodig is, leen ik niet’

Afbeelding

naam: Jennifer Hompus

studie: HBO Ondernemerschap en retailmanagement

waar: Hogeschool Utrecht (locatie Amersfoort)

‘Studeren is en blijft duur. Maar gelukkig betalen mijn ouders. Ik reis iedere dag op en neer van Bodegraven naar Amersfoort, want ik ben bewust bij mijn ouders blijven wonen. Ik reis twee keer tachtig minuten op een dag, best wel veel. Maar ik woon liever gratis thuis dan dat ik op kamers ga. Ook heb ik het naar mijn zin thuis.

Op jezelf wonen kost veel geld. Ik heb een vaste relatie en als je ooit een eigen huis wilt kopen, zou ik het heel erg vinden om al met een studieschuld te moeten beginnen. Als het niet nodig is, leen ik zeker niet.

Mijn opleiding is heel praktisch. Dat vind ik een voordeel, want ik denk dat hierdoor mijn kansen op de arbeidsmarkt ook toenemen. Ik ben bezig om een kwantitatief onderzoek te doen naar duurzame kleding. Dat is voor het vak concept-ontwikkeling. De hbo-docenten hier hebben een makkelijke baan hoor, ze zetten ons gewoon aan het werk. Wij moeten bijna alles zelf doen, maar ik leer er wel veel van.

Met slim plannen houd ik naast mijn studie ook nog tijd over om erbij te werken. Ik werk als fotograaf: trouwreportages en dat soort opdrachten. Daarnaast werk ik als recruiter. Van al mijn extra inkomsten spaar ik 80 procent, gewoon voor later. Van de rest van het geld doe ik leuke dingen.’

 

‘Ik heb mijn eigen spaarpotje gemaakt’

Afbeelding

naam: Sam Stuiver

studie: MBO accountmanagement

‘Ik doe dit jaar mbo-examen accountmanagement. Als ik slaag, ga ik na de zomer beginnen met een hbo-opleiding voor International Business. Veel mbo-studenten die ik ken doen dat niet, omdat ze geen zin hebben in een studieschuld. Dat is best een drempel om verder te leren, merk ik.

Zelf wil ik wel gaan voor een hbo-opleiding omdat ik dan meer kansen op de arbeidsmarkt heb. Ik heb er goed over nagedacht, want ik zal op kamers gaan in Groningen en dus wel moeten lenen. Maar het is een bewuste keuze. Ik heb er ook al voor gespaard.

In de afgelopen paar jaar heb ik best veel gewerkt. Ik heb een baantje in de recruitment. Naast mijn studie had ik best wat uurtjes over om te werken. Ik heb een spaarpotje voor mijn hbo-opleiding gemaakt. Ik zal ook moeten bijlenen, maar ik wil te allen tijde voorkomen dat ik maximaal moet lenen.

Ik heb een dubbel gevoel over het huidige leenstelsel, want er gaat veel geld in zitten. Uiteindelijk gaat dit systeem wel ten koste van mij, ik krijg straks een schuld. Maar ik probeer er het beste van te maken. Hoe ik mijn eigen toekomst zie? Ik denk dat mijn kansen liggen in de commerciële branche, iets met bedrijfseconomie. Dat trekt me wel.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.