Ook Gomarus Leeuwarden ontruimd na bommelding

Diverse scholen zijn vanmiddag enige tijd ontruimd geweest wegens bommeldingen. Ook leerlingen en personeel van het gereformeerde Gomarus College in Leeuwarden moesten de school verlaten.

Leeuwarden

Eerst werden in Maastricht, Eindhoven en Utrecht scholen enige tijd ontruimd, later volgden een school in Haren en twee scholen in Leeuwarden.

Bij het Gomarus College in de Friese hoofdstad kreeg de conciërge rond kwart voor twee een telefoontje met de boodschap dat er een bom in het gebouw zou ontploffen, vertelt locatiedirecteur Karel Eschbach. Na contact met de politie werd onmiddellijk besloten het pand te ontruimen. ‘Binnen vijf minuten stond iedereen buiten’, zegt Eschbach. De leerlingen werden naar huis gestuurd. Alle kruispunten rond de school werden afgezet. De school hoefde niet te worden doorzocht; op basis van een landelijke inschatting van de politie kreeg de schoolleiding na ongeveer een uur te horen dat er sprake was van loos alarm.

Volgens Eschbach worden de bommeldingen op de diverse scholen door de politie hoog opgenomen. Woensdag zullen de lessen in alle klassen van de school in Leeuwarden beginnen met een gesprek over de gebeurtenis, zegt Eschbach. ‘Ik had net een moeder aan de lijn, en haar dochter was enorm geschrokken. Een school moet een veilige plek zijn waar een kind op zijn gemak kan zijn. In die zin is het best wel bedreigend.’

Het lijkt erop dat er meerdere personen betrokken zijn bij de bommeldingen In Leeuwarden werd de melding gedaan door een Nederlandstalig spreken persoon. Even daarvoor kwam bij de Internationale School in Maastricht een telefoontje in het Engels binnen. De vele honderden leerlingen en docenten werden opgevangen in een sportcomplex bij de Geusselt. De politie doorzocht het gebouw aan de Discusworp, maar er werd, evenals in de andere scholen, niets gevonden. <

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?