Luister naar

Ontwikkelingsorganisatie opent koffiebar zonder koffie

Nieuws
Reinier Zoutendijk
woensdag 29 november 2017 om 21:39

Amsterdam

In Amsterdam opent vrijdagochtend de ‘Geen Koffiebar’ van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad. Alles staat in het teken van koffie, maar de warme drank zelf is er niet te krijgen. ‘We willen Nederland voorbereiden op een wereld zonder koffie’, vertelt woordvoerder Darla van Hoorn van de Geen Koffiebar. ‘In Nederland drinken we per persoon meer dan 3 koppen koffie per dag. Maar vanwege klimaatverandering is de koffieteelt in gevaar. Daar willen we mensen bewust van maken.’

Dat doet Geen Koffiebar onder meer door broodjes, soep, tosti’s en sap te serveren in koffiemokken. ‘Alles wordt in een mok opgediend, van brownies tot ­yoghurt. Tegen een donatie zijn de mokken verkrijgbaar in de bar, samen met snoepjes die je toch de geur en smaak van koffie laten beleven. De opbrengst van die mokken en snoepjes gaat in de Koffiepot’, vertelt Van Hoorn. De Koffiepot is een speciaal fonds dat Solidaridad heeft opgezet om koffieboeren te helpen hun plantages te verduurzamen en minder kwetsbaar te maken voor klimaatverandering.

‘De koffieplant is heel gevoelig voor temperatuurschommelingen en ziektes. Met de opbrengst van het fonds trainen we boeren in Climate Smart Agriculture. Zo helpen we boeren hun plantages duurzaam te maken en op een goede manier koffieziektes te bestrijden’, vertelt Van Hoorn.

Volgens Solidaridad moet er voor elke kilo koffie zeven cent extra betaald worden om de koffieteelt op een duurzame manier in stand te houden. Als er niets gebeurt, is in 2050 de voor koffieteelt geschikte landbouwgrond gehalveerd. ‘Dat willen we voorkomen’, aldus Van Hoorn. ‘In onze koffiebar zie je wat dan de gevolgen zouden zijn.’

De koffiebar is open van 1 tot en met 10 december.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.