Onderzoek: Stikstofplan van het kabinet gaat niet ver genoeg

<p><span>Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdens de presentatie van het rapport met aanbevelingen hoe op korte termijn om te gaan met de stikstofproblematiek in Nederland.</span></p> Nederland

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdens de presentatie van het rapport met aanbevelingen hoe op korte termijn om te gaan met de stikstofproblematiek in Nederland.

| beeld anp / Remko de Waal

De Nederlandse stikstofuitstoot moet met meer dan 50 procent omlaag om de natuur drastisch te ontzien. De kabinetsplannen voor het uitkopen van boeren nabij kwetsbare natuurgebieden is ontoereikend om dit te halen. Ook op andere plekken in het land zullen veehouders dieren moeten inleveren.

Den Haag

Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research, dat op initiatief van het Wereld Natuur Fonds is uitgevoerd. Sinds de Raad van State eind mei een streep zette door het Programma Aanpak Stikstof (PAS), zoekt het kabinet verwoed naar maatregelen om de stikstofuitstoot in te perken. Donderdag gaat het daarover in debat met de Tweede Kamer.

Het onderzoek brengt voor het eerst in kaart hoe de ruim 160 beschermde Nederlandse natuurgebieden (Natura-2000) gebukt gaan onder neerdalend stikstof. In meer dan 70 procent van de kwetsbare natuur is er een stikstofoverschot; gemiddel …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?