Luister naar

Neuroloog Jansen ziet zichzelf als goed mens

Nieuws
ALMELO - Neuroloog Ernst Jansen Steur deinsde er niet voor terug receptbriefjes van collegas te stelen om aan zijn opiaten te komen.
de Volkskrant
dinsdag 5 november 2013 om 09:23

U vraagt zich af hoe zon goed mens de mist in kan gaan?, zei Jansen gisteren tegen de rechter. Hij was een verslaafde. Hij vervalste testen en hij verduisterde grote sommen geld. Hij was, zei Jansen, ernstig de weg kwijt. Maar hij was er altijd voor zijn patiënten. In zijn zorg voor hen had de verslaving hem niet gehinderd. Zijn diagnoses als neuroloog had hij naar eer en weten gesteld en met de kennis van dat moment.

Het was gisteren de eerste zittingsdag in de rechtszaak tegen de Twentse neuroloog Jansen. De komende weken zullen hem 21 strafbaren feiten ten laste worden gelegd, gepleegd tussen de jaren 1997 tot 2004. Het ging gisteren in de rechtszaal met name om de vervalsing in geschrifte en diefstal.

verslaving

De neuroloog werkte in een maatschap in het Medisch Spectrum Twente in Hengelo. Toen hij eind 2003 werd ontslagen vanwege de medicijnverslaving, regende het nog wekenlang telefoontjes van apothekers uit de wijde omgeving die met vervalste bonnen op de proppen kwamen. Soms waren de recepten uitgeschreven op bonnen van collegas. Hij schreef ze uit voor vrienden, voormalige vriendinnen, ex-echtgenote of zelfs zijn kinderen.

De neuroloog slikte in drie jaar tijd enorme hoeveelheden medicijnen. Drie dichtbeschreven paginas met verstrekte medicijnen rolden op het beeldscherm in de rechtszaal voorbij. Dormicum, veel medicijnen eindigend op -pam, maar ook viagra, merkte de officier van justitie bijna terloops op. In het ziekenhuis had nooit iemand iets gemerkt, zei Jansen. Hij had de façade van de verslaving goed weten op te houden. Na ontdekking is hij enkele keren aangesproken, maar het duurde nog geruime tijd voor hij naar Schotland vertrok om af te kicken.

fictieve cijfers

Rechter Marcel Bordenga beschreef hoe een van Jansens collegas een nieuw blok met receptpapier op zijn bureau had laten liggen. Het was weg toen hij terugkeerde naar zijn kamer. Hij waarschuwde de apotheker, die tien minuten laten terugbelde met de mededeling dat Jansen het papier had gebruikt. De neuroloog hield gisteren staande dat het om een velletje was gegaan en dat hij het bij een secretaresse had gestolen, niet van de kamer van zijn collega. Ik vond het destijds niet zon groot vergrijp, zei hij.

Het gold ook voor het geneesmiddel Echelon. Hij kwam er min of meer op verboden wijze aan en verzamelde het op zijn kamer om aan zijn patiënten te kunnen geven. Het is een duur medicijn, waarvoor bepaalde testen moeten worden overlegd wil de verzekering betalen. Jansen vulde fictieve cijfers in om patiënten te kunnen voorzien die in een vroeg stadium van alzheimer verkeerden.

terugbetaald

Volgens de verzekeraar heeft Jansen voor meer dan driehonderdduizend euro gefraudeerd. Inmiddels is een vroegtijdige medicatie bij patiënten met mogelijk alzheimer eerder regel dan uitzondering. Jansen beroept zich in de rechtszaak op die nieuwe ontwikkeling. Er zijn nu betere middelen om alzheimer aan te tonen. Ik deed alles om de situatie van de patiënten te verbeteren. Ik wilde het ook wetenschappelijk aantonen.

In 2000 werd de stichting Lewy Body Project opgericht, met name bedoeld voor onderzoek naar parkinson. Jansen hoorde bij de oprichters. Hij opende een aparte rekening, waarop veel geld binnenkwam van diverse fondsen. Het ging mis toen hij een creditkaart van de rekening kreeg en van het geld allerhande uitgaven voor privégebruik ging doen. In totaal plukte hij ruim tachtigduizend euro van deze rekening, geld dat hij inmiddels terugbetaald heeft.

normen

Een neuroloog die zo betrokken is bij zijn vakgebied, hoe kan die geld voor onderzoek naar dit vakgebied zo misbruiken? Ik heb er te weinig over nagedacht, zei Jansen. Ik heb normen overschreden. Ik zei al dat ik de weg kwijt was. Je gaat de mist in, je verdwijnt in het donker en dat is mij gebeurd. Zonder opzet en zonder dat er sprake was van financieel gewin.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.