Nederlands eetpatroon vraagt veel van de aarde

Nederland
beeld anp / Robin van Lonkhuijsen
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Voor het eten van een Nederlander is gemiddeld 1800 vierkante meter landbouwgrond nodig. Bij de productie ervan komen veel broeikasgassen vrij. Als Nederlanders anders gaan eten, kan deze ‘land-voetafdruk’ en ‘broeikasgas-voetafdruk’ ongeveer een derde kleiner worden.

Den Haag

Dit blijkt uit het rapport ‘Dagelijkse Kost’ dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dinsdagmiddag heeft uitgebracht. Het PBL adviseert de regering over ruimtelijke ordening, milieu en natuur.

Voor de consumptie van een Nederlander is nu gemiddeld 4500 vierkante meter land nodig in binnen- en buitenland, waarvan 40 procent (1800 vierkante meter) voor het produceren van voedsel wordt gebruikt. Van de broeikasgassen die voor de Nederlandse consumptie worden uitgestoten, gaat ongeveer 13 procent de lucht in voor voedsel. Dierlijke producten hebben een groot aandeel in deze broeik …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?