Nederlander is verknocht aan zout

Nederland heeft een deel van zijn welvaart aan zout - hier in pekelvlees - te danken. Christenen lezen in de Bijbel ook positieve woorden over zout. |beeld AP / Ron Kuenstler Nederland
Nederland heeft een deel van zijn welvaart aan zout - hier in pekelvlees - te danken. Christenen lezen in de Bijbel ook positieve woorden over zout. |beeld AP / Ron Kuenstler

DEN HAAG - Van zout eet men al gauw zo veel dat men er ziek van wordt. Maar bij de (christelijke) Nederlanders zit de liefde voor het zout er diep in.

Fabrikanten moeten minder zout in het voedsel doen. Als ze daar niet snel mee beginnen, komen er wetten die hen daartoe dwingen, zegt minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Haar dreigement sluit aan bij de jongste bevindingen van het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu: de meeste Nederlanders eten te veel zout. Meer dan zes gram per dag zou niet mogen, maar gemiddeld consumeren mannen 9,9 en vrouwen 7,5 gram zout per dag. Daardoor hebben ze meer kans op hart- en vaatziekten en op vroegtijdig overlijden. Waarom eten mensen zo veel zout? Zout geeft smaak aan het eten, zout …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?