Natuur: Winterpostelein

Voor winterpostelein is overwinteren gemakkelijker dan overzomeren. Nederland
Voor winterpostelein is overwinteren gemakkelijker dan overzomeren. | beeld Kees de Heer
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De bladeren van winterpostelein kun je eten, rauw als salade en ­gekookt als spinazie. Zelfs midden in de winter krijg je verse groente van de koude grond.

Winterpostelein zie ik steeds vaker. Waarschijnlijk let ik meer op dit bijzondere plantje, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het bezig is aan een gestage opmars. Ik tref deze postelein vooral in boomspiegels, in de rondjes die bij stadsbomen zijn uitgespaard in het trottoir.

Boomspiegels worden later in het jaar gewied; plantsoenendiensten willen daar doorgaans geen plantengroei hebben. Het gevolg is dat op die plekken allerlei eenjarige plantjes floreren. Zij bloeien in het voorjaar en produceren rijpe zaden voordat de groen­beheerders gaan wieden. De winterpostelein bloeit in …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?