Natuur: Rotte mispels

Bij de goudbruine vruchten van de mispel duurt het rijpingsproces erg lang. Nederland
Bij de goudbruine vruchten van de mispel duurt het rijpingsproces erg lang. | beeld Kees de Heer
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

De lichtzure smaak overheerst. De kruidige bijsmaak is lastig te omschrijven, maar het heeft wel wat weg van een kruising tussen een citroen en een pruim. De structuur van het vruchtvlees lijkt op die van een overrijpe peer die gewoon uit elkaar valt.

Rotte mispels kennen we niet meer. Wij zijn helemaal gewend aan stevige vruchten die je gemakkelijk kunt vervoeren en die je erg lang kunt bewaren. Dat is te danken aan de enorme omweg die vrijwel al het fruit tegenwoordig maakt, via de schappen van de groenteboer of de supermarkt naar onze fruitschaal. Maar vroeger keken fruitkwekers amper naar stootvastheid of houdbaarheid. De smaak was verreweg het belangrijkste selectiecriterium. Fruit was inderdaad lastig te vervoeren en moeilijk te bewaren, maar dat was eigenlijk geen groot probleem, want de meeste vruchten werden toch ter plekke opgepeu …
Dit is 8% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief