Natuur: Pluimstaart

Eekhoorns zijn dagdieren die zich relatief vaak laten zien. Nederland
Eekhoorns zijn dagdieren die zich relatief vaak laten zien. | beeld Anje en Kees de Heer
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

De eekhoorn is een dagdier en daardoor krijg je hem relatief vaak te zien. Ik had laatst een cursus in het stadshart van Amersfoort. Over de eikentak vlak voor het raam rende geregeld een eekhoorn heen en weer. Blijkbaar kan dit knaagdier zelfs in stadstuinen aardig uit de voeten.

Veel zoogdieren zijn bang voor mensen. Daarom zijn de meeste viervoeters vooral ’s nachts of in het schemerdonker actief. Maar eekhoorns zoeken hun maaltje gewoon op klaarlichte dag bij elkaar. Ze beginnen rond zonsopgang. Na zes uur voedsel zoeken zit hun maag boordevol en gaan ze even siësta houden. Later op de dag volgt dan een tweede urenlange maaltijd. Voor een eekhoorn zijn dennenzaden verreweg de belangrijkste voedselbron. Uit Siberië is bekend dat dit dier dagelijks bijna tweehonderd dennenappels pleegt te kraken. Eekhoorns zijn trouwens eveneens dol op beukennootjes, e …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?