Molenaar is immaterieel erfgoed

Molenaar Cees Noordlander in Streefkerk zet zijn molen in de vreugdestand, omdat het vak van molenaar immaterieel erfgoed is geworden. Nederland
Molenaar Cees Noordlander in Streefkerk zet zijn molen in de vreugdestand, omdat het vak van molenaar immaterieel erfgoed is geworden. | beeld novum / Cees van der Wal
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het ambacht van molenaar voor wind- en watermolens is definitief toegevoegd aan de lijst van beschermd immaterieel cultureel erfgoed van Unesco.

Amsterdam

Dat heeft de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties woensdag besloten op een vergadering in Zuid-­Korea. Plaatsing op de lijst is belangrijk om het molenaarschap beter te kunnen beschermen en het internationale belang ervan te onderstrepen.

Al in 2012 stelde de nationale overheid een beleidsdocument op over de bescherming van molens. De maatregelen daarin onderstrepen het belang van vermelding op de Unesco-lijst. Zo subsidieert de overheid de opleiding tot molenaar en geeft geld aan platforms waar molenaars onderling kennis kunnen uitwisselen.

‘D …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?