Levensader Ameland slibt dicht

De Oerd onderweg tussen Ameland en Holwerd. De veerboot is door verzanding van de vaargeul steeds vaker veroordeeld tot de buitenbocht. Nederland
De Oerd onderweg tussen Ameland en Holwerd. De veerboot is door verzanding van de vaargeul steeds vaker veroordeeld tot de buitenbocht. | beeld Harry Cock
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Naar Ameland is maar één weg: de vaarweg. Maar de geulen verzanden, waardoor de veerboten omwegen moeten maken en vaak vertragingen oplopen. Wat te doen? De frustraties lopen hoog op bij de eilanders.

Hollum

Als een penthouse met uitzicht rondom torent het stuurhuis van de Oerd uit boven werelderfgoed. Voor de boeg van het schip glinstert een rimpelende Waddenzee. Aan dek spoeden passagiers zich naar de reling voor zeehonden aan bakboordzijde.

‘Die krijgen ze er gratis bij’, zegt kapitein Simon Visser (60). Al 42 jaar is hij in dienst bij Wagenborg Passagiersdiensten, de rederij die het veer tussen Holwerd en Ameland verzorgt. In 1974 begonnen als matroos, sinds 2002 kapitein. Met zo’n werkomgeving ogenschijnlijk met weinig reden tot klagen.

Maar meteen nadat de boot van half elf de veer …
Dit is 9% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?