Leed door eikenprocessierups blijft onzichtbaar

<p>Een ingezaaide bloemenstrook langs een akker in Drenthe, waar de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zich kunnen ontwikkelen.</p> Nederland

Een ingezaaide bloemenstrook langs een akker in Drenthe, waar de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zich kunnen ontwikkelen.

| beeld anp / Koen van Weel
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Wie met de haartjes van de eikenprocessierups in aanraking komt, kan twee weken ellende tegemoetzien. Onduidelijk is hoeveel mensen dit treft. Daardoor zijn bestuurders zich niet altijd bewust van het leed en laat de bestrijding te wensen over.

Wapserveen

De eikenprocessierups heeft zich dit jaar verder verspreid. Vooral in het noorden van het land zijn er wel twee keer zoveel als vorig jaar en soms is sprake van verviervoudiging. Gemeenten hebben geen goed beeld van de overlast. Niet iedereen gaat naar de huisarts of de GGD en van centrale melding is geen sprake.

Veehouder H. Westenbrink (67) uit Wapserveen kende de eikenprocessierups wel, maar had niet in de gaten dat de rupsen ook in zijn tuin en op zijn gazon zaten. Dat ontdekte hij pas nadat hij op een warme dag het gras had gemaaid. ‘Ik zat ineens helemaal onder de rode p …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?