Kreeft bekent kleur

LEIDEN - Leidse chemici hebben ontdekt waarom een levende kreeft niet rood is zolang hij onbekommerd over de zeebodem kruipt, maar pas van kleur verschiet als hij in een pan kokend water belandt. De plotselinge kleurverandering in de schalen van een kreeft is de meest spectaculaire in de natuur.
Biologen worstelen al vijftig jaar met het op het eerste gezicht triviale vraagstuk, zegt de Leidse chemicus Arjan van Wijk. Probleem was niet waarom een kreeft rood wordt: de rode kleurstof in de kreeftenschaal was al bekend. Die kleur zit 'verpakt' in eiwitten, die kapot gaan in kokend water, zodat het rood vrijkomt. Waar onderzoekers al die tijd op vast zaten, was de vraag hoe de combinatie tussen een kleurloos eiwit en rode kleurstof een donkerblauwe schutkleur oplevert.De Leidse chemicus Arjan van Wijk kocht zes kreeften bij de visafslag, peuterde de schil eraf en isoleerde het eiwit. Met …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?