Koks kunnen weer looneisen stellen

Ruud Pereboom (rechts), eigenaar van restaurant Roediez in Diemen, neemt met zijn kok een aantal recepten door. Nederland
Ruud Pereboom (rechts), eigenaar van restaurant Roediez in Diemen, neemt met zijn kok een aantal recepten door. | beeld Cigdem Yuksel
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De horeca staat bekend om de vele flexbanen en de lage lonen, maar daar lijkt voorzichtig verandering in te komen. Nu de omzetten in deze bedrijfstak al een tijdje flink in de lift zitten, gaat ook een deel van het personeel in de keuken en de bediening daarvan profiteren.

Amsterdam

Accountantsorganisatie SRA maakte dinsdag bekend dat de ‘relatief sterke stijging van de personeelskosten’ de winsten in de horeca beginnen te drukken. Door krapte op de arbeidsmarkt – 5000 vacatures voor koks zijn nog steeds onvervuld – hebben sommige horecawerknemers een betere onderhandelingspositie gekregen. Toch krijgen lang niet elke serveerster en elke kok meer salaris.

Door de aantrekkende economie en stijgende koopkracht gaan Nederlanders weer volop uit ontbijten, brunchen, lunchen, dineren en drinken en kwam de omzetgroei in de horeca vorig jaar op 8,2 procent uit. Dat is …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?