'Koelkastbacterie is een onderschat probleem'

DEN HAAG - De listeriabacterie maakt veel meer mensen ziek dan tot nu wordt aangenomen. Uit officiële cijfers blijkt dat de bacterie, die onder meer voorkomt op gerookte zalm, gekookte ham en zachte kaas, elk jaar leidt tot tientallen ernstig zieken en doden. Het daadwerkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk veel hoger, zegt arts infectieziekten Jim van Steenbergen van het RIVM. De bacterie is bijzonder, omdat deze ook bij lage temperaturen in de koelkast gewoon doorgroeit.

 

Artsen denken niet snel aan listeria, waardoor dat niet altijd wordt gesignaleerd, stelt Van Steenbergen. ,,Het is een onderschat probleem.'' Diabeten, lever- of nierpatiënten en mensen die maagzuurremmers of antibiotica gebruiken, lopen na besmetting kans op hersenvliesontsteking. Bij zwangere vrouwen kan een besmetting leiden tot een spontane abortus. Maar er zijn in Nederland ook gevallen bekend van jonge, gezonde mensen die een besmetting niet overleefden. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) vond in de eerste helft van dit jaar bij meer dan drie op de honderd pakjes voorverpakte v …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?