Kans op temperatuurrecords, neerslagtekort dreigt te groeien

<p><span>Uit onderzoek van weerbureau Weeronline blijkt dat er sinds april vorig jaar 121 millimeter minder neerslag is gevallen dan er is verdampt.</span></p> Nederland

Uit onderzoek van weerbureau Weeronline blijkt dat er sinds april vorig jaar 121 millimeter minder neerslag is gevallen dan er is verdampt.

| beeld anp / Siese Veenstra

De komende week loopt het kwik zo op, dat er mogelijk regionale records worden gebroken. Weeronline verwacht op dinsdag en woensdag in de zuidelijke delen van Nederland maxima van 17 à 18 graden.

Amsterdam

Het huidige regionale temperatuurrecord voor 26 februari staat op 16,5 graden in Maastricht in 1922. Dat is gebaseerd op meetgegevens van nu bestaande meetstations, zegt Weeronline. Van voormalige weerstations zijn de gegevens nog niet gedigitaliseerd en alleen opvallende metingen zijn toegankelijk. Op basis daarvan zou een ouder record gelden: in 1900 werd 20,3 graden gemeten op het intussen opgeheven weerstation Winterswijk.

Het regionale record voor 27 februari staat op 17,8 graden in Eindhoven en stamt uit 1959. In De Bilt staat het record voor die dagen op respectievelijk 15,1 ( …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?