Kaas maken in een vochtig hol op Vlieland

In een bunker op Vlieland liggen zeewierkazen te rijpen. Het begon voor kaasmaker Nils Koster als hobby, maar sinds een jaar is het zijn beroep. Nederland
In een bunker op Vlieland liggen zeewierkazen te rijpen. Het begon voor kaasmaker Nils Koster als hobby, maar sinds een jaar is het zijn beroep. | beeld Maarten Boersema
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Kaas maken op een eiland waar geen melkvee is. Het is niet echt een voor de hand liggende combinatie. Toch doet Nils Koster het sinds een paar jaar op Vlieland.

Vlieland

In 2005 vestigde Nils Koster zich als muziekdocent op Vlieland. In zijn vrije tijd was hij graag bezig in de keuken en probeerde hij op een gegeven moment ook met een paar liter melk kaas te maken. ‘Ik kwam een hobbysetje kaasmaken tegen’, verklaart hij. Kaasmaken werd een hobby en Koster nam de eigengemaakte kaasjes mee naar verjaardagen van vrienden. Die vonden ze lekker en er kwam vraag naar zijn kaas vanuit verschillende restaurants op Vlieland. Uiteindelijk groeide de hobby uit tot werk. Tegenwoordig maakt hij zeewierkaas die hij laat rijpen in de Vlielander Kaasbunker.

Deze b …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?