Luister naar

Japanners verkennen Nederlands euthanasiebeleid

Nieuws
VEENENDAAL - Artsen en beleidsmakers uit Japan lieten zich deze week voorlichten over het Nederlandse zorgstelsel. Bij de christelijke patiëntenvereniging NPV gingen ze in discussie over euthanasie.
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
woensdag 2 juli 2014 om 20:15
Japanners verkennen Nederlands euthanasiebeleid
Japanners verkennen Nederlands euthanasiebeleid

Is het denkbaar dat de Nederlandse euthanasiewet wordt afgeschaft vanwege alle nadelen? De vraag komt van een Japanse gezondheidsmanager, nadat hij de bezwaren van de christelijke patiëntenvereniging NPV heeft aangehoord tegen de Nederlandse euthanasiepraktijk.

Ik hoop het, reageert NPV-directeur Esmé Wiegman. Maar dan, reëel: Politiek is er weinig mogelijk op dit gebied. Voor- en tegenstanders houden elkaar in een soort houdgreep.

Een groep van veertien Japanse zorgprofessionals (onder wie artsen, juristen en beleidsmakers) bezoekt Nederland om kennis te maken met het zorgstelsel hier. Ze bezoeken ziekenhuizen en verpleeghuizen en woensdag lieten ze zich bij de NPV voorlichten over met name euthanasie. Datzelfde hadden ze tijdens hun bezoek ook al gedaan bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Japan kent geen euthanasiewetgeving. Wel is er ook in de Japanse samenleving discussie over, vertelt een van de deelnemers. Religieuze argumenten spelen daarbij in Japan (waar minder dan 1 procent van de bevolking christen is) minder een rol dan in Nederland.

Van de NPV willen de deelnemers dan ook weten hoe die tot haar standpunt komt. Is het uw godsdienst of komt u via logisch denken tot de conclusie dat euthanasie niet nodig is als je goede palliatieve zorg biedt?

Wiegman legt uit dat die twee wat haar betreft in elkaars verlengde liggen. Wij zijn een christelijke organisatie, maar onze principes sluiten aan bij maatschappelijke argumenten. Wij denken dat ze goed zijn voor de samenleving.

familie

Uit de knikjes en het soms instemmende gemompel blijkt dat het kritische betoog van Wiegman over de Nederlandse euthanasiepraktijk bij een aantal deelnemers wel in goede aarde valt. Ik ben het helemaal eens met deze organisatie, vertelt gezondheidsmanager Eiichiro Osa na afloop.

Een Japanse psychiater vertelt dat de familie in zijn land een grote rol speelt bij de keuze voor een medische behandeling. Dat is soms heel lastig, omdat diezelfde familie ook een deel van het vermogen krijgt als de patiënt overlijdt. Voor juristen zijn die belangen moeilijk van elkaar te scheiden, legt de psychiater uit. Hij wil weten of dat in Nederland ook speelt rond euthanasie.

Strikt juridisch gezien speelt de familie geen enkele rol bij euthanasie, zegt Wiegman. Maar in de praktijk staat een mens natuurlijk nooit op zichzelf. Je moet uitkijken dat er geen sfeer ontstaat dat mensen patiënten aanmoedigen om maar voor euthanasie te kiezen.

De NPV-directeur wijst ook op de recente rechtszaak in Nederland rond Albert Heringa, die zijn moeder hielp bij het sterven. Dat wordt geschaard onder de noemer van liefde en barmhartigheid, zegt ze. Alsof actieve levensbeëindiging een goede weg is. Daarom is een sterke beschermende rol van de overheid nodig.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.