Islamschool helpt integratie

Het beeld van islamscholen dat in de media overheerst, is gebaseerd op de drie strikt islamitische basisscholen die Nederland telt. In totaal zijn er 52. Nederland
Het beeld van islamscholen dat in de media overheerst, is gebaseerd op de drie strikt islamitische basisscholen die Nederland telt. In totaal zijn er 52. | beeld anp / Koen Suyk
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Islamitische basisscholen dragen bij aan integratie van moslims in Nederland, concludeert Marietje Beemsterboer in haar promotieonderzoek. Het is voor islamitische ouders belangrijk dat hun kind goed wordt voorbereid op de relatief seculiere samenleving én tegelijkertijd godsdienstige waarden meekrijgt.

Leiden

In nieuwsberichtgeving worden islamitische scholen vaak negatief en als verdacht weggezet, viel Marietje Beemsterboer op. Ten onrechte, volgens het onderzoek waarop ze dinsdag promoveerde aan de Universiteit Leiden.

‘De kracht van deze scholen is juist dat ze vanuit hun eigenheid tactvol gevoelige onderwerpen kunnen aansnijden, voorzien van voorbeelden die aansluiten bij de thuissituatie van de kinderen.’ Voor haar onderzoek voerde Beemsterboer 75 gesprekken op negentien islamitische basisscholen.

Beemsterboer werkt zelf als leerkracht in het basisonderwijs en specialiseerde zich ti …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?