Is brood roosteren echt zo gevaarlijk?

Bij het roosteren van brood komen AGEs vrij. |beeld AP / Eric Risberg Nederland
Bij het roosteren van brood komen AGEs vrij. |beeld AP / Eric Risberg

AMSTERDAM - Zodra je een boterham roostert of een biefstuk bakt, ontstaan ze waar je bij staat: AGEs. Maar ze zitten ook in een pot pindakaas of een chocoladereep.

Het zijn verraderlijke stoffen, zegt de Amerikaanse hoogleraar Helen Vlassara, die het vlees een bruine rand geven en voeding geur en smaak leveren maar die in hoge concentraties uiterst giftig zijn. Vlassara trekt al jaren ten strijde tegen AGEs die volgens haar net zo schadelijk zijn als tabak. AGEs (advanced glycation end products) zijn chemische verbindingen van suiker en eiwitten die ontstaan bij de bereiding van voedsel. De hoogleraar geneeskunde en veroudering deed er tientallen onderzoeken naar en schreef er een boek over, waarvan ze gisteren op een bijeenkomst in Amsterdam de …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?