In oorlog met de coloradokever

Een coloradokever als praalwagen op het Bloemencorso in Hillegom, 17 april 1948. De kever heette ‘staatsvijand nr 1’. Nederland
Een coloradokever als praalwagen op het Bloemencorso in Hillegom, 17 april 1948. De kever heette ‘staatsvijand nr 1’. | beeld ahf iisg / Ben van Meerendonk, nationaal archief / Harry Pot en wikimedia commons
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
In de rubriek Net als vroeger wordt vanuit de actualiteit van nu teruggeblikt naar de actualiteit van toen. Vandaag: coloradokevers vernietigen oogst en deviezen.

Amersfoort

Nederland wordt geplaagd door de eikenprocessierups. Mensen gebruiken gasbranders om de rups te verjagen, hoewel het effect gering schijnt. Vanaf 1937 had Nederland te kampen met de coloradokever. Uiteindelijk werden er vlammenwerpers van het leger ingezet.

In de zomer van 1937 had Nederland weinig reden om blij te zijn. Het land werd geplaagd door economische crisis, 370.000 mensen waren werkloos. In Duitsland had Hitler een dictatuur gevestigd, in Spanje woedde een burgeroorlog. Het bericht dat prinses Juliana een baby verwachtte, bracht in juni 1937 nog wat kleur in het leven.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?