Hoog en droog superdepot musea

<p>Impressie van het CollectieCentrum Nederland in Amersfoort, de nieuwe opslagplaats van het Rijksmuseum, het Nederlands Openlucht Museum, Paleis Het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.</p> Nederland

Impressie van het CollectieCentrum Nederland in Amersfoort, de nieuwe opslagplaats van het Rijksmuseum, het Nederlands Openlucht Museum, Paleis Het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

| beeld cepezed
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Amersfoort wordt de plaats waar het superdepot voor kunst van Nederlandse rijksmusea moet komen. Het gezamenlijke collectiegebouw voor de rijkscollecties van het Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed komt in de wijk Vathorst.

Amersfoort

De vier hadden hun plan voor een gezamenlijke opslagplaats al eind vorig jaar aangekondigd, maar kwamen donderdag met concrete plannen naar buiten.

Het ‘CollectieCentrum Nederland’, zoals het depot gaat heten, wordt vier verdiepingen hoog en zal circa 675.000 objecten herbergen. De totale vloeroppervlakte wordt 30.000 vierkante meter. ‘Dat zijn zo’n vijf voetbalvelden met kunst en erfgoed’, becijfert architect Jan Pesman van cepezed.

In 2020 moet het nieuwe gebouw in de Amersfoortse vinexwijk Vathorst in gebruik worden genomen. ‘De schatkamer van Nederland komt in het hart van N …
Dit is 13% van het artikel.

Hele artikel lezen?

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?